joi, 24 martie 2016

Pilaf cu urzici si ciuperci

Pilaf cu urzici si ciuperci

Este o mâncare de post, consistentă și foarte potrivită sezonului. Am bucătărit-o duminică, am dat și pe la vecini și a ieșit foarte, foarte gustoasă. Și pentru că de curând am intrat și eu în comunitatea unor blogărițe culinărese care bucătăresc la o provocare de weekend, am să înscriu și eu această rețetă la provocarea Weekend cu spor a lunii martie, găzduită de Lubita Iancu și al său blog Povești din bucătărie. Trebuie să menționez că această provocare a pornit de la o idee a Ștefaniei de la Stefy-hărnicutza.

În varianta mea rețeta asta de pilaf cu urzici și ciuperci arată așa:
Ingrediente pentru 6-8 porții: - cca 250 g urzici curățate
- o cană și jumătate de orez
- 7-8 căni de apă
- un borcan mic de ciuperci champignon
- 2-3 cepe medii sau 2 legături mari de ceapă verde
- sare, piper
- ulei
- pătrunjel verde

Metodă:

Pilaf cu urzici si ciuperci
Mai întâi se spală urzicile în mai multe ape ca să se elimine orice firicel de nisip. Eu am pus dopul la chiuvetă și am umplut-o cu apă apoi am pus urzicile răsfirându-le des, ca să se decanteze impuritățile. Am ales urzicile tinere și le-am rupt codițele, apoi le-am mai spălat odată cu jet de apă rece după care le-am scurs și le-am cântărit. Am lăsat urzicile deoparte într-un vas.

A doua fază - am curățat ceapa și am tăiat-o mărunt apoi am pus-o la călit cu ulei mai mult, cca 100 ml (pilaful nu iese gustos dacă are puțin ulei, dimpotrivă, e fad și oarecum neplăcut) și cu un praf de sare (eu folosesc Vegeta ungurească), pe foc mic și cu capacul pus. Între timp am spălat orezul. După ce ceapa devine ușor translucidă, se adaugă orezul și 3-4 căni de apă. Se lasă totul la fiert, și dacă mai este nevoie, se mai adaugă apă. Mie mi-au intrat cca 8 căni de apă în total, dar eu fierb minim o oră orice mâncare la foc molcom (așa am învățat de la maică-mea, așa fac la rândul meu. Mâncarea bine fiartă iese mult mai gustoasă, mai ușor de digerat și mai sigură din punct de vedere al eventualilor germeni patogeni, că tot e la modă subiectul E.Coli....).

Pilaf cu urzici si ciuperci
După ce orezul s-a umflat bine deja, se adaugă urzicile și ciupercile spălate de zeama lor din borcan, care este plină de chimicale, și apoi tăiate bucățele, dacă sunt ciuperci întregi. Se amestecă pentru omogenizare și se lasă la fiert tot pe foc mic. Din când în când se mai amestecă cu o lingură de lemn pentru că orezul are tendința să se prindă de fundul vasului, motiv pentru care eu îl gătesc în vas ceramic, dar chiar și așa, mai apucă să se prindă câte puțin dacă nu sunt atentă. Dacă este nevoie, se mai adaugă apă din când în când. După ce pilaful scade cât de mult doriți, potriviți de sare dacă este cazul apoi condimentați cu piper, și cu pătrunjel verde tocat. După 1-2 minute închideți focul.

Se servește atât cald cât și rece, cu salată sau cu murături.
Poftă bună! :)

Pilaf cu urzici si ciuperci



4 comentarii:

  1. Frumoasa prezentare, atat ca text cat ca si fotografii. Sper sa mai prind urzici pe piata sa prepar si eu aceasta reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vanda! La noi abia au aparut, de vreo saptamana... avantajul nordului :)

      Ștergere
  2. Multumesc Oana pentru participare,multumesc pentru faptul ca ai ales o reteta super delicioasa de sezon,ma bucur ca va place si te mai astept pentru inspiratie ca nu exista sa cauti ceva si sa nu gasesti(asa cred eu)
    si ca sa-ti fie mai aproape blogul,poate vrei sa-l adaugi in lista ta!
    www.lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Lulu, imi plac retetele tale si blogul tau, care de altfel este in lista mea din blogroll! Te mai astept pe la mine prin bucatarioara mea :)

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).