sâmbătă, 8 august 2015

Cate ceva despre vinuri - azi, vinul de Porto


Cate ceva despre vinuri - azi, vinul de Porto

În circuitul meu din vacanța asta aveam să poposim o noapte și o zi în orașul Porto din Portugalia. Îmi propusesem de acasă să-mi cumpăr de acolo niște sticle de vin de Porto, și mi-aș mai fi dorit și altele, Malaga ori Madeira, de exemplu, dar nu am avut traseul pe acolo. Am avut șansa să cumpăr Porto cât am vrut și din ce fel am vrut. Și mi-am luat și vin mai nou și mai vechi, de colecție. O dată am văzut Portugalia (a doua oară nu știu dacă voi mai dori s-o văd), deci n-am fost strânsă la pungă deloc.

Vinul de Porto se face din viile cultivate în regiunea râului Douro și rețeta lui se pare că e veche cel puțin de pe la 1756, când în această regiune producția de struguri și de vin a devenit reglementată cu legi speciale. De ce spun rețetă. Pentru că vinul de Porto nu e un vin obișnuit, ci este unul fortificat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că după cca patru luni de fermentație, vinului i se adaugă un alcool (de obicei o tescovină numită brandy, dar care n-are nici o legătură cu coniacul) pentru a se întrerupe procesul și a-i păstra zaharurile inițiale care să-i accentueze alcoolizarea. Procedeul servește la o mai bună păstrare a vinului și se folosea în Evul Mediu pentru ca băutura să nu se altereze pe corăbiile care porneau în călătorii lungi, Porto (înseamnă port, în portugheză) fiind pe atunci un vin menit în special marinarilor.

Vinul de Porto este îndeobște un vin rubiniu închis la culoare, dar există la comercializare și vinuri roze sau albe. De asemenea, el este demi-dulce sau dulce, dar există și varietăți seci ori chiar extra-seci. Vinul se poate matura, în butoaie speciale din lemn, iar atunci când acest vin vechi se îmbuteliază comerciantul are obligația de a scrie pe etichetă anul recoltei de struguri. Orice vin de Porto autentic are un timbru de originalitate aplicat pe gâtul sticlei.

Vinul de Porto se servește cu friptură sau ca desert, în funcție de dulceața lui. Toate varietățile sunt însă intens aromate, sunt vinuri bogate în tanin, cu arome durabile și se beau la temperaturi joase. Se cunoaște faptul că acest fel de vin a fost folosit în trecut și ca vin de leac, crezându-se că are efecte terapeutice.

În vacanța mea n-am avut ocazia să gust acest vin, dar odată ajunsă acasă abia am așteptat să deschid una dintre sticle. Ce să vă spun? Fiecare cu gusturile lui. Poate dacă știam dinainte cu ce am de-a face, aveam o altă reacție. Mie personal, nu-mi place vinul de Porto. Nu este nici vin, nici vișinată, ca să zic așa. Nici cal, nici măgar. Nu pot să beau un pahar, ci doar cel mult două înghițituri la o masă. Părerea mea este că nu e un vin de servit la o cină și că de fapt, datorită gradului de alcool, nu este un vin. E o combinație bună pentru cei care apreciază alcoolul cu aromă de vin.

Dar chiar și așa, experiența de a gusta vinul de Porto, n-aș fi vrut s-o ratez.
Hai noroc!

Cate ceva despre vinuri - azi, vinul de Porto


2 comentarii:

  1. Interesant articolul tau. Pentru ca suntem producatori de vin nu prea cumpar din comert, asa ca nu am gustat niciodata vinul de Porto (bineinteles ca, cunosc foarte multe soiuri de vinuri....suntem si distribuitori). Insa m-ai facut curioasa si cu prima ocazie voi cumpara acest vin sa vad si eu ce gust are.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am auzit ca vinul de Porto sa se gaseasca pe la marketurile de la noi in tara, dar poti cauta, insa cel mai bine, daca ai pe cineva la munca in Spania poti ruga sa-ti trimita. Si in Spania se gaseste. E unul dintre cele mai cunoscute vinuri din lume, dar probabil datorita faptului ca are alcool in el, astazi nu mai este atat de consumat ca in trecut. Popoarele vorbitoare de engleza si fostele colonii britanice il consumau frecvent in trecut.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).