sâmbătă, 18 iulie 2015

Cate ceva despre vinuri - azi, sangria

Cate ceva despre vinuri - azi, sangria

Acum câteva zile am sorbit și eu pentru prima oară o cupă de sangria, rubiniu și aromat, cu o felie de lămâie în el, undeva în inima Sevilliei. Mi-a plăcut foarte mult și de aceea am căutat ceva informații despre acest vin, sau cocktail, sau punch, sau spuneți-i cum doriți. Mie mi s-a părut vin și în meniul restaurantului unde l-am servit era trecut la băuturi alcoolice. Dar e adevărat că Sangria se găsește sub o varietate de note aromatice și alcoolice, sau chiar este o băutură complet lipsită de alcool.

Despre această variantă, din care una se numește Sangria seniorial, se spune că a fost inventată în Mexic, unde Sangria fusese adus de spanioli încă de pe la 1521. Un anume don Manuel Gomez Cosio, căruia îi plăcea acest vin dar nu avea voie să consume deloc alcool, a avut ideea să obțină Sangria numai din fructe. Și atunci a elaborat o tehnică de a elimina alcoolul după ce este deja obținut vinul. Așa deci, Sangria seniorial este de fapt, o băutură carbogazoasă în final, fabricată din anumite soiuri de struguri de vin, lămâie și îndulcită cu zahar natural, produsul este apoi maturat în butoaie de stejar, fermentat pentru un timp și apoi alcoolul este eliminat.

Dar Sangria este la bază un amestec de vinuri roșii, de exemplu cabernet cu merlot, în care se pun diverse bucăți de fructe, predominant citrice, să-și lase sucul. Se poate adăuga ceva zahăr, și uneori acest vin poate să conțină scorțișoară. Cine dorește, poate pune și un strop de brandy în el. Rezultă un vin roșu rubiniu, aromat, fructat, dulce și capricios, nu foarte alcoolizat, feminin, potrivit la multe feluri de mâncare sau la deserturi.

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, voi încerca o rețetă de sangria și după ce voi gusta rezultatul, voi reveni să vă împărtășesc și vouă rețeta.

Noroc!


2 comentarii:

  1. Interesant articol. Am auzit de Sangria dar nu am consumat niciodata. M-ai facut curioasa, asa ca, voi avea in vedere sa degust aceasta licoare cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic ca o sa-ti placa, e o bautura feminia, placuta, aromata si dulceaga. :)

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).