luni, 1 septembrie 2014

Prajitura Mokka

Prajitura Mokka

În vara asta m-am apucat de făcut curățenie printre cărțile de bucate și am dat peste o broșură de la dr. Oetker cu câteva rețete de prăjituri. Prima pe care mi s-a "pus pata" a fost această prăjitură Mokka, glazurată cu ciocolata dar cu o aromă intensă de cafea și de rom.

Ingrediente 
 -- pentru blat: --
- 4 ouă
- 150 g zahăr pudră
- 125 g ulei
- 125 ml apă minerală
- 3 fiole esență de rom
- 150 g făină
- praf de copt
- 2 linguri cacao
- 1 linguriță plină de cafea instant sau fin măcinată
- 200 g nuci sau alune măcinate

 -- pentru glazură  --
- 100 g ciocolată amăruie
- o lingură zahăr tos
- o lingură unt
- 3 linguri lapte

decor: boabe de cafea 

Prajitura MokkaPrajitura MokkaPrajitura Mokka


Metodă:

Ouăle întregi se mixează la viteză mare cu zahărul până când totul devine ca o cremă spumoasă. Se adaugă pe rând uleiul, apa minerală, esența de rom, făina amestecată cu praful de copt (se dă mixerul la viteza 1), cacaoa, cafeaua și nucile măcinate. Compoziția se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, cca 30-40 de minute, până când trece testul scobitorii. Se lasă la răcorit în tavă și se face glazura, încălzind toate ingredientele pentru glazură într-un ibric până când totul este omogen și zahărul dizolvat total. Dacă mai e nevoie, se mai adaugă puțin lapte în glazură, ca să poată fi turnată pe prăjitură. Se scoate hârtia de copt de sub blat și dacă s-a răcorit suficient, se toarnă glazura care se nivelează ușor și rapid cu o spatulă. Blatul nu trebuie să fie prea cald, căci altfel glazura curge pe margini mai mult decât ar trebui. Când prăjitura este mai rece, topitura de ciocolată se întărește rapid.

Se dă la frigider cca o oră, apoi se porționează și se decorează după dorință.
Poftă bună!

Prajitura Mokka





4 comentarii:

  1. Frumoasa, pufoasa si delicioasa. Cam asa as caracteriza eu aceasta prajitura. Renunt la cafea si servesc o bucata de prajitura in schimb. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut prajitura, urmand reteta de pe blog, dar recunosc, ca n-a iesit asa frumoasa, cum e in pozele tale. Sotul meu si fetita, au fost incantati, dar ceva am gresit.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).