marți, 13 august 2013

Ecleruri cu vanilie

Pentru că îi plac maică-mii și prefer să stau în bucătărie ceva vreme decât să o văd că mănâncă din acelea cu chimicale.



Aluat: 200 ml apa, 75 ml ulei, 8 linguri pline cu făină (cca 200g), 2-3 ouă, sare. 
Cremă: un pachet de unt, 250 ml lapte, 200g zahăr pudră, 2 linguri pline cu făină, arome (2 pliculețe de zahăr vanilat, coajă de lămâie).

Pentru decor - ciocolată topită sau zahăr pudră.


Apa, uleiul și un praf de sare se pun la fiert într-un vas. Când amestecul dă în clocot se adaugă 3-4 linguri de făină, se amestecă puțin pe foc apoi se dă vasul deoparte și se pune și restul de făină. Se omogenizează bine de tot, cu o lingură de lemn. Se continuă amestecatul până se mai răcorește, apoi se adaugă ouăle, pe rând. Aluatul trebuie să fie ca o pastă groasă.

În tava unsă, ori pe hârtie de copt, se pune aluatul cu poșul,  sub formă de bastoane lungi de 12-15 cm și late de două degete.  Nu trebuie să fie prea groase pentru că nu se coc bine și nici nu mai cresc. Cât degetul de groase este suficient. Se țin la cuptorul înfierbântat cca 20 de minute, până când sunt crescute și ușor rumenite. Se scot imediat din tavă dezlipindu-se cu un cuțit și se lasă să se răcorească.



Crema: laptele rece se amestecă bine cu făina, până când se omogenizează și nu rămân cocoloașe. Vasul se pune la bain marie să fiarbă, amestecându-se încontinuu cu un tel bombat. Trebuie să fiarbă crema până când apar bășici și dacă luați puțină compoziție pe lama unui cuțit, se dezlipește ușor de aceasta. Atunci se dă deoparte și se lasă la răcorit. Untul, moale la temperatura camerei, se mixează timp de 3-4 minute cu zahărul pudră și zahărul vanilat iar la urmă se adaugă puțină coajă rasă de lămâie. Cele două compoziții se amestecă ușor, punându-se câte o lingură de cremă de lapte în crema de unt, până la omogenizare. Această operațiune se face cu lingura, nu cu mixerul.

Cojile de ecler se taie pe lungime, se umplu cu cremă apoi se decorează cu ciocolată topită sau cu zahăr pudră după dorință. Se țin câteva ore la rece apoi se pot servi.


Poftă bună!



5 comentarii:

  1. Arata superb aceste eclere...yummy:-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Angi! O zi frumoasa si te mai astept pe la mine! :)

      Ștergere
  2. Sunt extra super bune,asa ca servesc si eu unul de la tine.
    Am facut mai de demult pentru o petrecere la sora mea foarte,foarte,foarte multe si de atunci nu vreau sa nu mai aud de ecler,cel putin pentru o vreme.
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da' ce ai pățit atunci? :o

      Te pup și eu cu drag!

      Ștergere
    2. Nu am patit nimic,mi-au iesit foarte bine,dar pur si simplu ma saturasem sa fac si credeam ca nu mai termin niciodata!
      Pup!

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).