sâmbătă, 11 mai 2013

Tort grenoblez cu cafea si nuca

O rețetă din seria numită de mine, ironic, "mofturi franțuzești". Un tort neașteptat de gustos pe care l-am făcut de Paște, în plus față de tradiționalele păști și cozonaci.

Tort grenoblez cu cafea si nuca


Ingrediente:
- blat: 5 ouă, 200 g zahar pudră, o fiolă de esență de rom, 200 g nuci măcinate, 150 g faină, un praf de copt.
- crema: un pachet de unt, 100 g zahar, 1 ou mare, 1 lingură de ness lichid foarte concentrat, 2 linguri de nuci măcinate, o mână de stafide, o linguriță rasă de cacao.
- sirop: 300 g zahar, 250 ml apă, esență de rom

Tort grenoblez cu cafea si nuca
Făina+nucile și aluatul final
Tort grenoblez cu cafea si nuca
Crema cu nuci si cea cu ness
Blatul: albusurile se bat spumă. Se lasă la rece. Gălbenușurile se mixează cu zaharul până devin albicioase. Se adaugă romul, nucile măcinate și făina cu praful de copt. Va rezulta un amestec tărișor pe care va trebui să-l amestecați cu 2 linguri din spuma de albuș ca să se mai lichefieze, ori să mai adăugați în el o ceașcă de lapte (cca 100 ml). După aceea încorporați și restul de albuș spumă, cu o lingură, amestecând ușor, de sus în jos. Aluatul se coace într-o formă de tort de mărime medie (23 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei, cca 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă apoi la rece în formă.

Crema: oul se bate ca pentru omletă și se adaugă zahărul după care vasul se pune pe foc mic sau la bain marie, amestecând mereu până când zahărul este topit. Se ia de pe foc.

Untul, la temperatura camerei, se mixează până devine cremos, apoi se adaugă în el câte puțin din compoziția de ou răcită. Atunci când crema este omogenizată, se pune ness-ul, câte puțin, mixând la viteză medie (3). Am pus deoparte o treime din cremă și am amestecat-o cu nucile măcinate, cacaoa și stafidele.

Siropul:  300 g zahăr se pun într-un ibric pe foc moale amestecând. Se vor forma câteva bile de zahăr ars, de culoarea mierii. Adăugați 250 ml apă și lăsați să fiarbă siropul până când tot zahărul este complet dizolvat. Când siropul este răcorit, aormați cu esență de rom.

Tort grenoblez cu cafea si nuca

Blatul l-am desprins încet de pe foaia de copt, apoi l-am tăiat în 3 pe orizontală. Am însiropat blaturile, le-am umplut cu crema cu nuci, apoi cu o parte din crema de ness, iar la urmă am îmbrăcat tot tortul în crema de ness rămasă.

Am decorat cu firimituri de ciocolată de la dr. Oetker și cu mărgeluțe decor.
Se poate servi după minim 4-5 ore de stat la rece.

Tort grenoblez cu cafea si nuca

Rețeta originală este mai jos; eu am adaptat-o pe alocuri, pentru că tortul era un blat întreg doar îmbrăcat în cremă. Și atât. :)

Tort grenoblez cu cafea si nuca

Dar a ieșit, cum spuneam, un tort neașteptat de gustos, având în vedere că nucile și ness-ul au cam același gust amărui. S-a mâncat cu mult înaintea cozonacilor și păștilor din care și azi mai avem niște rămășițe.

Tort grenoblez cu cafea si nuca

Poftă bună!



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!





3 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).