vineri, 3 mai 2013

Briose aperitiv


Liana Toma de la blogul pemasadinbucatarie  organizeaza un concurs de gatit briose. Premiul este o tava de briose de 12 bucati, iar conditia e sa pregatiti briosele dupa una din retetele Lianei. Concursul a inceput pe data de 25 aprilie si se incheie pe 9 mai. Detalii, aici: pemasadinbucatarie/concurs-briose

Eu avand deja o tava foarte asemanatoare, m-am gandit sa las pe mai tinerele gospodine sa participe, dar ideea de a face niste briose aperitiv o aveam de mult in minte, si acum am gasit ocazia si inspiratia.
In primul rand m-am oprit la briosele cu kaizer ale Lianei, dar cum eu nu ma impac chiar foarte bine cu aluaturile cu drojdie, am combinat reteta ei cu una de pe net (luata de pe spoonful.com/ dar site-ul nu mai există din 2014) si cu ceea ce aveam la indemana a iesit ceva tare pufos si bun.

Ingrediente:
- amestecul 1: o cana si un sfert de faina (250 g), o lingurita rasa de sare, un pliculet de praf de copt.
- amestecul 2: 2 oua mari, 3/4 de cana (150 ml) lapte, 1/4 cana (50 ml) ulei.
- umplutura: 100 g cascaval, o felie groasa de sunca de pasare, o felie groasa de kaiser afumat, 2 cepe verzi, cateva felii de morcov, o mana de verdeata tocata, 5-6 masline fara samburi.
- un ou pt uns pe deasupra, unt/smantana pt uns formele de briose.

Am folosit o cana de 200 ml.

Cartea cu retete de briose este doar pentru decor.

Sunca si kaiserul se taie bucatele mici, ceapa se taie ca pentru salata, morcovul se marunteste, cascavalul se taie cubulete, verdeata se toaca, maslinele se taie rondele.

Se mixeaza ouale intregi, apoi se adauga uleiul si laptele omogenizand compozitia. Faina, sarea si praful de copt se amesteca cu o lingura, apoi se incorporeaza in compozitia nr. 1. Iese un aluat ca de pandispan ceva mai grosut, dar curgator, totusi. In acest aluat se pun bucatile de sunca, ceapa, kaiserul, cascavalul, morcovul si verdeata tocata. Se amesteca usor cu o lingura.


Se da foc la cuptor sa se incalzeasca. Formele de briose se ung cu unt sau cu smantana, apoi se pune cate o lingura din compozitie in fiecare forma, in asa fel incat sa fie doar pe jumatate pline, pentru ca vor creste. Mie mi-a ajuns perfect pt cele 12 forme. Pe deasupra se orneaza cu rondele de masline, apoi se ung briosele cu ou batut.
Se da tava la cuptor la foc potrivit cca 20-25 de minute. Sunt gata cand trec testul scobitorii si sunt rumenite pe margini. Se dezlipesc usor cu lama unui cutit si se aranjeaza pe un platou. Se servesc calde sau reci, si dispar de pe masa rapid! :)



Pofta buna si mult succes participantilor, fie ele gospodine sau gospodari!








28 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Eu nu am mai facut pana acum, dar le pun la favorite, ca sa zic asa. Se fac foarte rapid si sunt bune si aspectuoase.

      Ștergere
  2. Eu facusem acum cativa ani un chec aperitiv care s-a mancat imediat. Bine ca ai pus reteta asta, poate imi vine cheful si mie sa bucataresc, mai ales ca am si forme noi de briose pe care trebuie sa le supun testarii ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa incerc si eu reteta, minunata, multumim😍👍

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă gândeam și eu la ele pentru sărbători.

    RăspundețiȘtergere
  5. Arată într-un mare fel brioșele tale! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bine arata briosele tale. Mie imi place briosele umplute cu orice.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi plac acest gen de aperitive si chiar ma gandeam la ceva in cest sens pentru masa de Paste. A venit la fix reteta ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata tare bine! Eu nu am gatit niciodata briose pt ca imi e teama de esec! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inteleg... :))))) eu pana pe la vreo 45 de ani n-am gatit nimic important, apoi mi-am facut blogul si am recuperat...!

      Ștergere
  9. Hmmm...ce bine arata, eu nu am facut pana acum decat briose dulci, cu ciocolata, banane...insa as incerca si aceasta reteta aperitiv, sigur e delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au iesit foarte bune, si chiar am de gand sa mai fac o portie, acum, de sarbatori!

      Ștergere
  10. Ce delicios arata. O sa incerc si eu reteta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-am luat tot ce mi trebuie, am si reteta, chef sa le fac mai imi trebuie, succes la concurs.

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata extraordinar. Chiar sunt in cautare de retete noi, asa ca multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, e o reteta dintr-o carte nemteasca de retete. As mai face, dar mi-e greu sa le scriu in word ca sa le traduc cu google :)

      Ștergere
  13. imi plac la nebunie! mai fac si eu din cand in cand

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi plac briosele apertiv, sunt foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  15. Si eu fac briose aperitiv foarte des. Sunt usor de preparat, cu ingrediente la indemana tuturor si extrem de gustoase si aspectuoase.
    Felicitari pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  16. Chiar n-am mai făcut demult aceasta rețetă 😃Arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  17. Iubesc genul asta de briose. Am mai facut chec aperitiv din combinatii de ingrediente de genul. Ar fi interesant sa fac si briose ca sunt mai usor de mancat

    RăspundețiȘtergere
  18. Arata super si se fac foarte usor, practic nu cred ca ai cum sa le gresesti.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).