sâmbătă, 13 aprilie 2013

Fantezie cu capsuni


De la aniversarea despre care vorbeam la tortul ganache acum va dau si o reteta simpla de tarta cu capsuni si frisca.

Ingrediente: un blat de pandispan din 2 oua, 5 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, 100 ml lapte, 6-7 linguri de faina, zahar vanilat, praf de copt, razatura de lamaie, esenta de rom, crema din 700 ml frisca batuta, colorant roz, 500 g capsuni, sirop din 6 linguri de zahar, 200 ml apa, esenta de rom.

Blatul: albusurile se mixeaza spuma cu zaharul (inclusiv cel vanilat), se adauga pe rand, continuand sa mixati: galbenusele, uleiul, laptele, praful de copt, aromele iar la urma faina (mixati la viteza 1 acum), atat cat se cere pt un aluat moale, care sa curga. O tava de tarta se tapeteaza cu ulei si cu faina (neaparat, pentru ca prajitura va ramane in tava) se toarna aluatul, apoi se presara pe deasupra bucati de capsuni. Se da la cuptorul incins, la foc mediu (180 grade) cca 30 de minute, sau pana trece testul scobitorii. Apoi se scoate si se lasa sa se raceasca in tava.
Frisca se imparte in doua, o jumatate colorandu-se in roz si amestecandu-se usor cu bucati de capsuni taiate cubulete.
Siropul. Zaharul se pune pe foc mic sa se arda putin stratul de la fundul ibricului. Se stinge cu apa si se lasa sa fiarba incet pana cand toate bucatile de zahar sunt dizolvate. Dupa ce se mai racoreste, se adauga esenta de rom.

Cand blatul este rece, se insiropeaza bine, apoi se introduce de jur imprejurul tartei un cerc din carton cerat (eu am pastrat unul de la o prajitura dr.Oetker) se toarna frisca roz si se niveleaza, se toarna apoi frisca alba si se niveleaza, dupa care se decoreaza cu felii de capsuna dupa dorinta. Se da cateva ore la rece. Inainte de a servi se scoate cu atentie cercul de carton.



Iese un desert usor si aromat. Pofta buna!




8 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).