marți, 26 februarie 2013

Tort Macedonia (cheesecake, fara coacere)

Tot in vizita facuta in Italia, intr-una din seri am mancat o portie dintr-un cheesecake delicios, poate o prajitura dintre cele mai gustoase de pana acum, care am aflat ca se numeste Macedonia. Nu stiu exact reteta, insa am facut-o dupa aromele simtite in ea si dupa ceea ce am vazut.


Ingrediente:
Blat 1: un pachet de biscuiti de tip Petit Beurre (cca 200 g), 100 g unt, 5 linguri de zahar, 5 linguri de lapte, zeama de la o portocala.
Blat 2: o ciocolata cu minim 55% cacao, o lingura de zahar, o lingura de unt, 3 linguri de lapte.
Crema de branza: o cutie de branza mascarpone de 250 g, 3 linguri de zahar pudra, o fiola de esenta de portocale si 200 ml frisca batuta. O portocala.
Decor: o portocala, 2 linguri de sos de ciocolata.


Preparare:
Mai intai se prepara crema de branza mascarpone astfel: branza impreuna cu zaharul pudra se mixeaza pana cand se face o crema spumoasa. Se incorporeaza usor frisca, iar la urma se adauga esenta de portocale. Se da la rece.
Blatul de biscuiti: se dau biscuitii printr-o rasnita de cafea, special folosita pentru astfel de operatiuni. Intr-un ibric se pun zaharul, untul si laptele la topit pe foc moale. Dupa ce amestecul s-a mai racorit, se adauga zeama de portocale. Biscuitii se framanta cu acest sos pana cand devin ca un aluat care se poate intinde cu degetele pe platoul unde veti face prajitura. Pe deasupra stratului de biscuiti se toarna ciocolata topita in zahar, unt si lapte (din care veti lasa cca o lingura deoparte), apoi se da la rece.

De fapt, prajitura servita de mine nu avea blatul de biscuiti, ci doar stratul de ciocolata gros de cativa mm, drept baza. Insa cum nu m-am priceput sa torn ciocolata direct pe platou si la urma sa portionez prajitura fara sa se rupa bucatele in incercarea de a o dezlipi de pe sticla sau portelan, am ales varianta blatului din biscuiti, care este mult mai usor de manevrat.


Dupa ce s-a solidificat ciocolata (nu trebuie sa ramana cremoasa, ci sa fie tarisoara), se acopera tortul cu un strat mai subtire din crema (cam 1/3), se presara peste acesta bucatele de portocala, se toarna si restul de crema si se niveleaza frumos. Pe deasupra am ornat cu felii subtiri de portocala (daca aveti mandarine, este si mai bine) si cu sosul facut din lingura de ciocolata ramasa diluata cu putin lapte pe foc moale.

Se lasa la rece cateva ore apoi se poate servi.
Pofta buna!

Mai jos, o felie de tort, la pachet, pentru pofticiosi :)


Un comentariu:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).