luni, 24 decembrie 2012

Tort aniversar cu 2 creme


Acum o luna, de ziua maica'mii am prestat un tort cu doua creme: una de ciocolata si una de portocale.

Ingrediente:
Pentru blat, forma cu diametrul de 28cm: 6 oua, 8 linguri de zahar, zahar vanilat, un praf de copt, 7 linguri de faina, o lingura cacao, 3-4 linguri de ulei, 2 linguri de rom.
Pentru crema de ciocolata: 1 pachet de unt, o ciocolata cu minim 55% cacao, 3 linguri de lapte, 100 ml frisca batuta, 6 linguri de zahar pudra.
Pentru crema de portocale: 1 pachet de unt, 100 ml frisca batuta, coaja rasa de la o portocala, 6 linguri de zahar pudra.
Pentru sirop: 300 ml apa, 250 g zahar, 4-5 linguri de lichior de portocale sau 1-2 lingurite de coaja rasa de portocala.
Decor:  500 ml frisca batuta.

Mai intai se bate toata cantitatea de frisca si se da la rece. Apoi se bat spuma albusurile de la blat si se dau la rece.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana devin ca o crema albicioasa. Se incorporeaza usor uleiul si romul, mixand la viteza 1. Se adauga in ploaie faina amestecata cu praful de copt si cu cacaoa. Chiar daca rezulta un aluat tarisor, nu va faceti griji, amestecati bine de tot 2 linguri din albusurile spuma pana cand se mai inmoaie compozitia, apoi mixati usor, la viteza 1 si restul de albusuri spuma. Aluatul rezultat se pune intr-o forma de tort captusita cu hartie de copt si se lasa la foc mediu in cuptor pana cand trece testul scobitorii.
Cremele: se mixeaza cele doua pachete de unt, la temperatura camerei cu cele 12 linguri de zahar pudra (noua ne place crema mai dulce, dar puteti pune si doar 4 linguri la fiecare pachet de unt) pana cand se face o spuma pufoasa si zaharul nu se mai simte. Se imparte compozitia in doua. In primul vas se adauga ciocolata topita in lapte (la bain marie, de preferinta) si racorita bine de tot, iar la urma se incorporeaza frisca, pentru a da o consistenta si mai pufoasa cremei. In al doilea vas se adauga mai intai frisca, apoi se incorporeaza usor cate o lingurita rasa din razatura de portocala, pana cand crema are gust intens de portocale, fara sa se simta gustul amarui specific. Este posibil sa va mai ramana coaja de portocala, pe care o veti folosi la sirop.Din fiecare fel de crema se pun deoparte 1-2 lingur, pt decor.
Siropul se face fierband apa cu zaharul, ori obtinand mai intai zahar ars pe fundul unei tigai, dupa care adaugati apa. Dupa ce siropul este racorit bine, adaugati lichiorul de portocale, daca aveti. Daca nu, atunci cand siropul este inca fierbinte, adaugati coaja rasa de portocala, iar dupa ce se raceste, strecurati bine siropul.
Cand blatul este rece, se taie in 2, intre blaturile insiropate se pune crema de ciocolata, apoi peste al doilea blat crema de portocale. Se da la rece cca 30 de minute, apoi se imbraca tortul intr-un strat gros de frisca. Se orneaza cu crema pusa deoparte pt decor si se lasa minim 4 ore la rece inainte de a fi servit.

Pofta buna si Craciun fericit la toata lumea!





18 comentarii:

  1. mmm, ti-a iesit super! La multi ani mamei tale, Oana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niculina, cred ca o sa-l mai fac odata cat de curand, te invit la o felie :D

      Ștergere
  2. vai ce bine arata!! bine te-ai gandit sa incepi saptamana cu asemenea deliciu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce buna tre’sa fie! Arata tare bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. prajitura perfecta pentru mine! Succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. I would love to taste that!

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie sa fie delicioasa, abia astept s-o fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  7. FF BUN ESTE , SE SIMTE DUPA RETETA
    SHI EU FAC ACEASTA CREMA CU CIOCOLATA , ,SHERBET,,SE ZICE .
    FF FINA SHI GUSTOASA
    TE FELICIT OANA , SA SHTII CA I-MI PLACE CUM GATESHTI
    EU NU FAC NIMIC CU GELATINA , SHI TOATE RETETELE TALE , AM VAZUT CA LE FACI , SIMPLE NORMALE , CUM SE FACEA PE VREMEA MAMEI MELE...
    SANATATE , BUCURII , SHI SA FII FERICITA ALATURI DE CEI DRAGI TZIE
    RODICA , REGGIO EMILIA , ITALIA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-ti plac retetele mele. Da, intr-adevar, nu ma dau in vant dupa gelatine si alte ingrediente mult folosite azi. Prefer retetele vechi, pentru ca ies intotdeauna si pt ca sunt mai sanatoase decat cele moderne, uneori.

      Bucurii si sanatate si tie, Rodica, sa ai parte de tot ceea ce -ti doresti!

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).