luni, 3 decembrie 2012

Marinata de peste la cuptor

Azi vă ofer o rețetă simplă și bună, pentru iubitorii de conserve și mâncăruri din pește.

Ingrediente: la fiecare kg de pește curățat, 100 ml oțet, 100 ml apă, 50 ml ulei (dacă peștele este slab, dublați cantitatea de ulei), o linguriță de piper boabe, o linguriță rasă de piper măcinat, 2-3 frunze de dafin, o linguriță de boabe de ienibahar, sare, 2 cepe mari, un morcov mic și un cățel de usturoi (opționale ambele).

Peștele se curăță, se spală și se porționează, apoi să dă sare. De preferință eu aleg pește cu oase cât mai puține, dar fiecare alege ceea ce dorește. Legumele se spală, se curăță și se taie peștișori - ceapa, rondele - morcovul. Usturoiul, dacă puneți, se toacă mărunt și se adaugă mai la urmă. Se dă foc la cuptor. Când acesta este încins, se așează într-o tavă peștele, sosul marinat, mirodeniile, ceapa și morcovul. Sosul ar trebui să acopere ingredientele, sau măcar peștele. Se pune folie pe deasupra și se ține la cuptor la foc mic cca 2 ore. Inainte cu 15 minute de a închide focul, adăugați usturoiul.

La nevoie, se mai adaugă apă și oțet. Dacă pregătiți marinata pentru a o conserva, atunci e bine să fie sos mai mult. Când este gata, adică atunci când inclusiv oasele sunt moi, se închide focul și se pune peștele la borcane, se capsează imediat și se țin borcanele învelite în pături minim 24 de ore. În mod normal, având în vedere că marinata conține oțet, ultima operațiune nu este neapărat necesară, dar mai bine vă luați toate măsurile de precauție decât să vă treziți cu vreun borcan, două, mucegăite în cămară.

Se poate servi caldă, cu cartofi natur și cu verdeață tocată pe deasupra.

Poftă bună! :)

4 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).