miercuri, 25 iulie 2012

Supa de varza (de post, dieta)

Abia asteptam vacanta, ca sa pot sa ma delectez cu supa de varza zilnic. Nu ca ar fi ceva de capul ei, ca nu are nici un gust, insa scoate apa din organism, te slabeste, mai ales daca mananci doar supa din asta cateva zile la rand, fara nimic altceva pe langa (in ce cantitate doresti). Insa eu vreau sa-i mentin efectele timp mai indelungat, asa ca mananc combinat, si supa de varza si mancare (cu putine grasimi si carbohidrati!), dar timp de mai multe zile la rand - voi incerca timp de o luna.


In general in supa de varza se poate pune cam orice zarzavat sau leguma, insa trebuie sa predomine varza, si neaparat NU se adauga cartof, ulei si/sau smantana.

Eu am avut asa: o jumatate de varza rosie de marime medie (nu ca as prefera varza rosie, dar nu era in market decat din aceasta la momentul cumparaturilor), o ceapa, un ardei rosu si unul galben, 3 litri de apa, sare, putina verdeata.

Am taiat fideluta varza si ardeii, ceapa am taiata-o in cateva bucati mai mari, si am pus totul la fiert cca 2 ore, pana cand varza era moale la testul cu furculita.

In varianta originala, se consuma doar aceasta supa de varza, in orice cantitate, timp de o saptamana. Se dau jos garantat cateva kg. Nu este recomandata continuarea curei mai multe zile pentru ca organismul are nevoie de nutrienti si aceasta dieta este foarte severa, practic nu are decat fibre, apa, cateva minerale si vitamine, dar lipsesc (aproape) cu desavarsire proteinele, grasimile si carbohidratii.

Un regim de viata sanatos include toate substantele nutritive in combinatia potrivita, insa este ceva mai greu de depistat aceasta combinatie pentru un organism cu preferinta pentru depunerea de grasimi de rezerva. In ceea ce ma priveste, am observat de multa vreme ca nu atat grasimile favorizeaza ingrasarea - in cazul meu, repet! - ci dulciurile! .... offff, si cat de tentante mai sunt! :)

Revenind la supa, va doresc pofta buna si regim usor!

4 comentarii:

  1. Caut o reteta veche. De peste 40 de ani. Se gaseau in comertul socialist niste conserve la cutie cu eticheta bleu care se numeau "Vinete impanate". Cred ca acelea sunt cea mai bune vinete impanate pe care le-am mancat. Stiti cumva reteta? Am gasit multe retete noi, dar nu au acelasi gust.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi amintesc de conservele respective, probabil pt ca parintii mei erau foarte impotriva conservelor (dar erau pro parizer si alte salamuri - poate ca pe atunci nu erau pline de amidon si zgarciuri - ma refer la anii'70, ca mai tarziu faceau niste eforturi inimaginabile azi ca sa procure carne, ca legume am avut in curte, din fericire am stat la casa), dar am un exemplar din Sanda Marin vechi de cand s-au luat ai mei, adica de prin '51 sau '52. O sa fac reteta de acolo, poate e aproape de ceea ce cautati.

      Ștergere
  2. Am cautat si eu prin "Sanda Marin". Nu seamana. Din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atunci nu stiu daca va pot ajuta. Mai incerc, dar nu promit nimic, deocamdata. :)

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).