duminică, 27 mai 2012

Madlena lui Proust


Din nou o reteta din carnetelul meu cel de demult.
Ingredientele folosite de mine pt o tava normala de aragaz (sau de tarta mai inalta): 6 oua, 250 g zahar (200+50), 150 g unt, 100 g untura de porc (din comert, arata ca si un pachet de unt), 300 g faina, 100 ml lapte, un pachetel de praf de copt, un pachetel de zahar vanilat, cca 1 kg de caise fara samburi.

Metoda: mai intai am separat ouale si am mixat albusurile spuma tare. Am dat vasul la rece. Apoi am mixat la viteza 3 galbenusurile cu untul si untura pana s-a omogenizat bine compozitia si a devenit cremoasa, dupa care am adaugat 200 g de zahar si zaharul vanilat si am continuat sa mixez inca cca 3-4 minute sa se dizolve zaharul in aluat. Am adaugat 100 g de faina si am observat ca aluatul devine prea vartos, si cu toate ca reteta originala nu prevede lapte, eu am adaugat cca 80-100 de ml, pt ca altfel aluatul era prea plastic. Am pus si restul de faina, si praful de copt, si am mixat la viteza 1 pana la omogenizarea completa.

Dupa aceea am amestecat usor, de sus in jos, cu o lingura, albusurile spuma in compozitie. A rezultat un aluat gros, mai gros decat la pandispan, pe care l-am pus in tava tapetata cu hartie de copt si pe care a trebuit sa-l nivelez cu dosul lingurii, atat era de ferm. Pe deasupra am pus jumatatile de caise, unele langa altele, iar peste ele am presarat cele 50 de g de zahar ramase.

Am pus tava in cuptorul preincalzit, la foc mai curand mic decat mediu, cca 50 de minute. Cand a trecut testul scobitorii am stins focul, am scos tava si am lasat sa se racoreasca in tava. Cum intre timp caisele cazusera la fund, am rasturnat prajitura calduta pe un fund din lemn, am portionat si am pudrat, apoi am servit.

Aluatul a iesit foarte foarte fin.

Pofta buna! :)

Si reteta:

5 comentarii:

  1. Daca are caise,atunci este foarte buna.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Veche,veche reteta,dar cat de buna este,,,yamiiiii,,,,,,,pupp!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Apetisant si aromat desertul, nu poate fi altfel!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mirela, Mihaela, Maria Elena, va multumesc pt vizita si pentru ca v-a placut desertul meu. Il puteti incerca, iese o prajitura tare pufoasa si buna!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).