sâmbătă, 19 mai 2012

Hirzob (specialitate de peste)


Hîrzobul, sau hârzobul, este un înveliș din cetina de brad în care se pun de obicei, păstrăvii afumați.
Nu am pretenția că eu as fi făcut vreodată hârzob, nici nu ma pricep la afumat și nici nu am posibilitatea de a face o afumătoare la bloc. Dar știu cum se face, când eram mica am văzut modalitatea de preparare, deși astăzi acei câțiva care mai știu sa facă asa ceva, prefera o metoda mult mai simpla.
Așadar mai întâi se curata cca 5-6 păstrăvi sau alt peste (de exemplu macrou), și se țin într-un soi de baiţ făcut din sare, piper, zeama de lămâie, puțin dafin, mărar, cimbru. După minim câteva ore de fezandat în aceasta baie de arome si mirodenii, pestele se afuma.
Modalitatea clasica este de a-l afuma închis fiind în interiorul hârzobului, adică intre doua palete făcute din crengi proaspăt tăiate de brad, tivite la exterior cu o crenguță de alun și prinse intre ele cu sfoara în forma de rețea. Pestele se pune intre doua astfel de palete, care se leagă apoi cu sfoara.
aceasta poza e preluata de pe internet.

Dar pentru ca este dificil sa afumi peştele fără sa arzi hârzobul, se pot afuma direct peștii, apoi, cat timp sunt calzi se pun în hârzob ca sa prindă gust de cetina, după care hârzobul se lasă atârnat de o grinda, la uscat și la răcit.

Gustul peștelui este deosebit de bun - pentru cine preferă afumătura - preparat în acest fel.
Cineva îmi știa preferința pentru peşte marin, și mi-a adus un macrou afumat  învelit în cetină.

Un comentariu:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).