vineri, 2 decembrie 2011

Tort cu gem de caise si nuci

Si la multi ani, Romanie! :)

Abia l-am terminat. Si are doua variante, de post, cea de faţă, sau de frupt, depinde cand aveti nevoie si chef sa-l faceti.
Blatul: o cana (150 ml) de apa, 1/2 cana de ulei, 2 cani de faina, 1 cana de zahar, o mana de nuci macinate, zeama de la o jumatate de lamaie, o lingurita de praf de copt, zahar vanilat.

In varianta de frupt blatul se face ca un pandispan din 4-5 oua, zeama de lamaie, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, o mana de nuci tocate, 3-4 linguri de ulei, praf de copt, zahar vanilat.

Umplutura: 300 g gen de caise.

Toping: 300 ml frisca vegetala batuta, o lingura plina de nuci tocate, 1-2 linguri de gem de caise.

Blatul se face amestecand toate ingredientele laolalta, rezulta un aluat ca de pandispan care se pune in forma unsa la cuptor, la foc potrivit cca 20-25 de minute. Dupa ce trece testul scobitorii se lasa la racit in tava 5 minute apoi se dezlipesc marginile cu un cutit si se rastoarna pe un fund de lemn sau pe un suport de metal.











Se taie in 3 pe orizontala. Gemul se amesteca cu cateva linguri de apa si se incalzeste pe foc mic pana se omogenizeaza bine. Dupa ce se racoreste, se umple tortul cu gem, fara sa se insiropeze, pentru ca deja gemul este indeajuns de fluid si sucul va intra in blat.

Se imbraca in frisca

apoi se toarna deasupra inca una sau doua linguri de gem caldut. Pe marginea de jos a tortului si la imbinarea dintre frisca si gem de pe deasupra se presara lingura de nuci macinate ramasa.

Se lasa la rece 2-3 ore dupa care se poate servi.
Si ca sa va conving ca de ziua Romaniei am facut acest tort, o poza concludenta :)  :

Sectiune:

Pofta buna! :)

Ideea am preluat-o de pe un site american.

2 comentarii:

  1. buna ideea de a face un tort de post.si se mai si incadreaza in bugetul de criza:D.glumesc dar totusi daca ai sansa sa face ceva delicios si ieftin nu vand nici un motiv pentru a rata o astfel de ocazie.plus ca a iesit frumos foc tortuletul.pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarah, nu stiu daca in bugetul de criza se incadreaza, dar in perioada din an in care ne aflam, se incadreaza cu siguranta. :)

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).