duminică, 18 decembrie 2011

Tort bradut de Craciun

Acum cateva zile am vazut nush' ce reclama la televizor in care un domn tinea in mana o tava cu un tort in forma de bradut. Nu am mai avut stare pana cand nu am facut si eu asa ceva. Cum gasisem pe net o reteta de tort pe care doream s-o incerc, m-am pus pe treaba.

Tort bradut de Craciun

Blatul: 4-5 oua (depinde de marime), 200 g zahar, 5 linguri de ulei, 100 ml lapte, zeama si coaja rasa de la o portocala, cca 200 g faina, un pliculet de praf de copt, un pliculet de zahar vanilat.
Crema: un pachet de unt, 300 ml smantana sau iaurt gros, 100 g zahar pudra, zeama de portocala, o lingura de coaja rasa de portocala.
Sirop: 300 ml apa, 300 g zahar, o lingura de coaja rasa de portocala.
Decor: fulgi de nuca de cocos sau zahar tos amestecat cu zahar pudra (pt a da impresia de zapada).

Tort bradut de Craciun
Ouale se separa si se mixeaza albusurile spuma, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat mixand in continuare la viteza mare pana cand bezeaua este ferma. Se scade viteza pana la 1 cel mult 2 apoi se adauga pe rand galbenusurile, uleiul, laptele, zeama de portocala, coaja de portocala, faina amestecata cu praful de copt, cate una-doua linguri odata. Adaugati faina pana cand rezulta un aluat ca de pandispan dar ceva mai grosut, care curge totusi.
Tort bradut de Craciun
Aluatul se toarna intr-o tava de aragaz, pe hartie de copt, si se da cca 30 de minute la foc potrivit.

Intre timp se face crema. Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana cand rezulta o spuma cremoasa. Se adauga smantana sau iaurtul cate putin, una-doua linguri de zeama de portocala, coaja de portocala, si daca aceasta compozitie este moale se adauga un pliculet de intaritor de frisca. Oricum, nu este obligatoriu sa iasa o crema compacta, surplusul de lichid va intra in blaturi.

Siropul se face astfel: apa si zaharul se lasa pe foc sa dea cateva clocote apoi se inchide focul si se adauga coaja de portocala. Siropul se foloseste fierbinte, pt ca intra mai repede in blat, dar se strecoara inainte de folosire.

Blatul se taie in forma de bradut apoi se taie in 3 sau 4 blaturi. Asta daca v-a crescut atat de mult incat sa-l puteti taia in 4. Eu am avuit o tava mai mare decat cele obisnuite si am fost nevoita sa "decupez" separat bucatile de brad, apoi fiecare parte am taiat-o pe din doua pe orizontala astfel incat au rezultat cele 4 blaturi necesare.

Tort bradut de Craciun
Poza din timpul lucrului :)

Dupa care se asambleaza tortul intr-o tava de aragaz captusita cu folie de aluminiu, sau pe un platou alungit:
Tort bradut de Craciun
Tort bradut de Craciun
Din bucatile ramase se face si trunchiul - partea de jos, si cateva globulete (eu le-am decupat cu un pahar). Am folosit crema in asa fel incat sa-mi ramana putin ca sa dau un strat subtire si pe deasupra ultimului blat, pentru ca fulgii de nuca de cocos sa adere mai bine.

Tort bradut de CraciunCu aceasta ocazie am constatat ca gustul portocalei se potriveste foarte bine cu nuca de cocos, si de data asta am gasit ca nuca de cocos nu este chiar asa de rea :)

Pofta buna! 😊

Tort bradut de Craciun




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!



8 comentarii:

  1. Ti-a iesit bine! Azi dimineata mi-a "cantat" si mie copila ca vrea tortul din reclama....

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa i-l faci asa cum ti-a cerut :)) :p Multumesc de comentariu si de vizita, Fancy, o saptamana linistita sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Delicios arata!!Craciun fericit si linistit iti doresc!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place fff mult prajitura asta oana!
    Am retinut ideea si de Craciun voi face si eu .

    Sarbatori fericite !

    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aziz, ma bucur ca-ti place, chiar daca nu l-ai gustat :) asa e, chiar delicios si fin a iesit. Nu stiu cum se face, dar cand am musafiri sunt mai atenta si-mi ies mai bine prajiturile :p
    Craciun fericit si imbelsugat iti urez!

    Dia, poftim la o creanga de brad dulce si aromata! :)

    Alina, ma bucur ca-ti place, eu te sustin s-o faci :p

    Sarbatori fericite, Alina!

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunat arata bradutul tau si dupa cum l-ai descris, trebuie sa fie si foarte gustos !Multumesc pentru idee...
    Sarbatoarea Craciunului sa iti umple sufletul de bucurie, sa iti aduca pace si liniste in suflet, iar lumina lui minunata sa iti lumineze in continuare pasii in viata.
    Crăciun Fericit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarta-ma, Sidy, eu nu mi-am imaginat ca ar mai comenta cineva la retete vechi de cativa ani buni si nu am mai intrat pe control-panel sa vad daca am comentarii. Sarbatorile au trecut si sper ca le-ai petrecut cu drag alaturi de copiii si de nepotii tai! Iti doresc la randul meu un an 2017 plin de realizari si mai ales de sanatate, ca sa le poti face pe toate cate ti le propui!

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).