joi, 10 noiembrie 2011

Tort de mere 2


E un desert de casa, fara pretentii de aspect deosebit, in schimb foarte gustos. Nu am respectat cu precizie reteta din carnetel pt ca acolo exista ciocolata in blat si nu cred ca se potriveste aroma de ciocolata cu aceea de mar, asta pe de o parte, iar pe de alta parte, merele se rad si se incorporeaza in aluat. In acest fel, parerea mea e ca prajitura asta nu mai e un tort ci un fel de chec. Dar cine doreste, poate incerca varianta asa cum este in carnetel.

Blatul: 5 oua, un pachet de unt sau margarina, 200 g zahar, 200 g faina, 50 g alune taiate, o lingurita de praf de copt, zahar vanilat.

Umplutura: 300-500 g mere aromate, 100 g unt, o lingurita de scortisoara, 5-6 linguri de zahar, zeama de lamaie.

Decorul: 200 ml frisca batuta, o lingurita de ness.

Se freaca untul cu zaharul la mixer pana cand devine o crema spumoasa. Se adauga cate un ou, pe rand, si se continua mixatul,

apoi se adauga faina, alunele taiate si praful de copt.

Merele se curata si se taie sferturi apoi se pun cu o jumatate de pachet de unt si cu zahar, plus scortisoara si zeama de lamaie la foc domol intr-o oala cu capac pana cand se inmoaie bine si lasa zeama - cca 30-40 de minute.

Dupa ce merele s-au racit, se rastoarna cu tot cu zeama in forma de tort, iar peste ele se pune aluatul, uniform.

Se da la cuptor la foc mediu cca 30-35 de minute.

Se face testul cu scobitoarea si cand este gata se scoate forma din cuptor dar se lasa 10 minute sa se racoreasca, dupa care se rastoarna pe un platou rotund. Pe deasupra se decoreaza cu frisca si putin ness, sau cu visine conservate, sau cu orice alte fructe potrivite la gust cu merele.

Culoarea blatului meu a iesit asa din cauza plicului de zahar vanilat, care continea zahar brun.

Pofta buna! :)

Reteta:

4 comentarii:

  1. Salut!
    Imi permit sa apelez la bunatatea ta ... mesajul meu este inafara subiectului ... este o rugaminte ... baietelui prietenei mele este fff bolnav ... Vladut are doar 3 ani jumate si are cancer ...poate fi salvat dar costa 30 000 euro ... eu si grupul "Sa-l ajutam pe Vladut" de pe facebook incercam sa strangem acesta suma ...suntem pe drumul bun ...problema e ca banii ne trebuie cat mai repede pt ca tratamentul il incepe din 17 noiembrie data cand trebuie platit jumatate din suma adica 15000 euro ... te rog daca poti ajuta-ne si tu ...cum poti ... chiar si mediatizarea cazului e fff important ...pt detalii intra te rog pe pagina mea si vei gasi toate detaliile, iar la finalul acestei campanii eu voi trece pe pagina mea de blog si al acestui copil minunat numele bloggerilor care ne-au ajutat ...
    Vladut este un copil ...merita sansa sa TRAIASCA ... sa creasca, sa termine gradinita, apoi scoala, sa mearga la facultate, sa se afirme profesional, sa se indragosteasca, sa se casatoreasca, sa aibe copii si sa imbatraneasca ...merita sa treaca prin toatele fazele vietii asa cum o facem orice OM ...
    multumesc si imi cer scuze daca acest mesaj te-a deranjat intr-un fel ...o zi buna
    cu toata stima
    Tunde Pantea

    RăspundețiȘtergere
  2. Un tort excelent,l-am facut si eu de cateva ori si ne place mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tunde, am vazut bannerul, il voi pune si eu, cu toate ca sunt sceptica in privinta luptei ca o asemenea boala la varste atat de fragede. Dar mai stii? Mare e Dumnezeu!


    Teo, el l-as face zilnic :))))) prajiturile cu mere mi se par foarte racoritoare si gustoase.

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc din suflet ... esti de mare ajutor ...sunteti cu totii... multumesc Oana si tie

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).