duminică, 11 septembrie 2011

Rosii la slatina

Am aflat si noi de curand ca sunt unii gospodari care pun rosii, castraveti si poate si alte legume sau produse la slatina spre conservare, si ca in loc de sarea din comert folosesc aceasta apa sarata natural.

Ce este slatina, sau la ce spun oamenii de pe aici slatină: este un izvor de apa sarata care e bine sa se gaseasca in zona in care locuiti, ca sa nu fiti nevoiti sa calatoriti sute de km pt ea :) In imprejurimile orasului Piatra Neamt sunt 2 asemenea izvoare, iar acum cca o luna de zile am mers impreuna cu niste prieteni de familie la unul dintre izvoare, de unde am adus cateva damigene.

Noi am pus pentru inceput un borcan mare de rosii. Se spala bine rosiile, se usuca intr-un servet curat, apoi se pun intr-un borcan pana sus, fara sa le presati. Deasupra se pun doua bete in cruce, apoi se toarna slatina pana se acopera rosiile de tot. Se lasa descoperit borcanul pana a doua zi, si daca mai trebuie slatina, se mai completeaza. Dupa aceea se leaga la gura cu celofan si se pune la rece.

Rosiile raman exact la fel ca si atunci cand sunt proaspete doar ca sunt mai sarate. Se folosesc in mancare iarna, insa numai dupa ce se pun rosiile, se mai potriveste mancarea de sare, daca mai este nevoie.


Ieri am mancat la prietenii nostri telemea facuta din cas de oi lasat o zi in slatina. Vreau sa va spun ca este absolut excelenta si cred ca vom scoate si noi casul de mai din congelator sa incercam reteta de telemea cu slatina.

7 comentarii:

  1. Arata tare bine rosiile tale.O seara buna sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper sa iasa si bune. Sunt puse de o luna si arata exact ca la inceput/.

    RăspundețiȘtergere
  3. n-am eu apa din asta dar trebuie sa spun ca imi place mult ca rosiile si-au pastrat culoarea foarte vie.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  4. Mama pune asa rosiile in saramura fabricata si tata le foloseste iarna ca pe cele proaspere la salata cu ceapa,usturoi,etc si sunt foarte bune!E acelasi lucru din cate imi dsau seama!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am trecut în blogul meu de pe 'wordpress' blogul dumneavoastră şi mă delectez cu reţetele prezentate. Felicitări! Aşa vă am mereu aproape. A

    RăspundețiȘtergere
  6. Şi mult succes în noul an şcolar, să fie un an plin de lucruri bune şi împliniri. Cu drag, LEXY

    RăspundețiȘtergere
  7. @Teo: da?! :) ma bucur ca se pot face la fel si cu sare cumparata. Am sa incerc si eu asa, desi din cate stiu, sarea din comert este iodata suplimentar de aprox. 10 ani printr-o hotarare de guvern, si din cauza asta conservele sarate cu ea se inmoaie.

    @allblogs, multumesc pt invitatie, o voi onora cu multa placere! :)

    @Sarah: si pe mine m-a surprins placut ca sunt la fel ca atunci cand au fost puse. Cred ca o sa le incerc si in salata, cum spune Teo.

    @Alexandra, iti multumesc pt consecventa cu care ma vizitezi, o sa caut blogul tau cel nou - cred ca e nou, nu? - si o sa te trec si eu in blog roll.
    Mai dupa amiaza ca acum ma grabesc sa ajung la liceu.

    Pupici tuturor, o zi excelenta sa aveti! :*

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).