miercuri, 18 mai 2011

Perisoare cu sos si bulete de pilaf

Mancarea asta de felul doi am facut-o odata cu ciorba de perisoare de aceea, poate ca reteta vi se pare un pic nonconformista, pentru ca perisoarele cu sos, din cate stiu eu se prepara diferit de cele pentru ciorba, dar eu le-am facut exact la fel.

Deci:
Pentru perisoare: 0,5 kg carne amestec de vita si porc, o ceapa, o felie de paine muiata, un ou, 2 linguri de orez, sare, piper, ulei pt prajit.
Pentru pilaf: o cana de orez, o ceapa mijlocie, o bucata de ardei rosu, 2 linguri de bulion, sare, piper, ulei pt calit ceapa.
Pentru sos: 150 g smantana, o lingura de faina, sare, piper, marar.

Perisoarele le-am pregatit in felul urmator: carnea tocata se amesteca cu ceapa taiata marunt (eventual si calita, daca doriti), felia de paine muiata in apa sau in lapte, oul intreg, orezul sarea si piperul.
 

Am format cu mainile mereu udate in apa rece perisoarele.


Dupa care le-am prajit in ulei exact ca pe niste chiftelute.


Am scos perisoarele prajite intr-o alta tigaie apoi in uleiul ramas am pus lingura de faina amestecand des pe foc moale.


Cand faina s-a omogenizat complet cu uleiul si a inceput sa se inchida la culoare am turnat un pahar cu apa calda (sau supa, daca aveti la indemana) continuand sa amestec in sos ca sa nu se faca cocoloase.


Dupa 1-2 minute de fierbere, am turnat sosul peste perisoarele din tigaie si am adaugat smantana lasand sa fiarba la foc mic inca vreo cateva minute si amestecand ca sa nu se prinda sosul de fundul tigaii. Inainte de a inchide focul am potrivit de sare si piper apoi am presarat putin marar tocat pe deasupra.



Pilaful l-am facut asa: orezul ales si spalat l-am lasat la muiat in apa rece, apoi am taiat ceapa marunt si am calit-o in putin ulei intr-o tigaie. Dupa ce s-a facut aurie si s-a inmuiat, am adaugat imediat un pahar cu apa calda (la inceput cate putin, apoi toata apa deodata, luand in acest timp tigaia de pe foc), apoi am pus orezul si apa cat sa-l cuprinda bine de tot. Am lasat sa fiarba 30 minute si cand a mai scazut apa, am mai completat cu cate jumatate de pahar. Intre timp am taiat ardeiul fideluta si l-am adaugat in orez impreuna cu bulionul, sarea si piperul dupa gust. Am mai lasat sa fiarba inca 10 minute ca sa scada bine, amestecand sa nu se prinda de fundul tigaii. In tot acest timp focul a fost mai curand moderat.
Cine doreste, poate pune pilaful la cuptor la foc moale aproximativ o ora. Gustul iese mult mai bun daca pilaful este scazut la cuptor dupa ce a fost fiert pe aragaz, dar cum nu intotdeauna avem timp de bucatarit ca la carte... :) am servit garnitura fara s-o mai fi trecut prin cuptor.
 

Si de aproape, intai perisoarele:


Apoi portia de mancare:
Pofta buna! :)

3 comentarii:

  1. arata foarte apetisant!!! fff bun fff mult imi place sa stiti ca o sa incerc si eu asa ceva perisoare cu sos de smantana, la noi acasa nu se manca asa ceva si nu am mancat niciodata, cred ca sunt tare bune asa facute !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu am mancat, dar au iesit foarte gustoase, seamana cu chiftelutele, dar nu sunt, toptusi, la fel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata super,vreau și eu să fac chiar mâine.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).