duminică, 17 aprilie 2011

Ciorba de perisoare


Așadar o ciorbă de perișoare a fost rețeta zilei. Cum se face? Iată o întrebare la care crec că multe gospodine știu răspunsul, dar pentru că în fiecare zonă există un anume specific, merită să citiți, dacă nu să încercați și această rețetă. Altfel, dacă toate ar fi preparate după o unică și singură metodă, de ce ar mai exista atâția chefi, cărți de bucate și bloguri culinare? Un singur bucătar priceput ar fi de-ajuns, la fel, o singură carte de bucate și un singur blog. Nu? :) 

Ciorba de perișoare făcută zilele astea este adaptată după rețeta din cartea Sandei Marin, adică în modul în care ai mei pregătesc de obicei în casă această ciorbă.

Pentru perisoare: 0,5 kg carne amestec de vita si porc, o ceapa, o felie de paine muiata, un ou, 2 linguri de orez, sare, piper.
Pentru ciorba: un morcov mediu sau mare, o radacina de patrunjel mica, o ceapa, 2 l de apa (ideal este sa fie zeama de la un os de vita fiert), 0,5 l de bors de tărâţe, sare, piper, verdeata, 2-3 linguri de smantana si un ou pentru dresala.

Carnea se spala se taie bucatele mai mici si se da prin masina de tocat. In poza vedeti multa carne pentru ca am tocat mai multa apoi am pus-o la congelator.


Ceapa se taie marunt, orezul se spala, felia de paine muiata in lapte sau in apa se stoarce bine. Se amesteca toate ingredientele impreuna cu oul, sarea si piperul pana cand devine un amestec omogen.


Cu palma umezita mereu cu apa se formeaza perisoarele considerand cate 4 sau 5 de portie - mie mi-au iesit 34 de bucati - si se pun deoparte pe un fund din lemn.


Intr-o oala pentru ciorba se pun 2-2,5 l de apa rece pe aragaz la fiert. Intre timp morcovul si patrunjelul se spala, se curata si se dau prin razatoare, iar ceapa se curata, se spala si se taie marunt.


Cand apa incepe sa fiarba se pun legumele apoi se asteapta pana cand zeama ajunge din nou la fierbere si se introduc perisoarele, una cate una. In aceasta faza ele stau pe fundul vasului,


apoi, pe masura ce sunt fierte, se ridica la suprafata.
Se pune borsul, sau orice alt ingredient pe care il folositi pentru acrire (de exemplu eu cand gatesc numai pentru mine prefer iaurtul, pentru ca borsul este iritant pentru stomac) si se lasa sa mai clocoteasca inca 5-10 minute. Se potriveste de sare, daca mai este nevoie.
Intre timp se bate oul, se amesteca cu smantana si cu cateva linguri din ciorba fierbinte apoi se toarna incet in oala amestecand mereu. Se pune si patrunjelul verde tocat si se inchide focul la aragaz.

Se serveste cu smantana proaspata. Pofta buna! :)


3 comentarii:

  1. Vroiam sa postez si eu aceeasi reteta, asa ca mai astept vreo 2 zile :) Arata foarte bine ciorbica ta!

    RăspundețiȘtergere
  2. :) nu-i nimic, o postezi mai incolo. Ma bucur ca-ti place ce am gatit eu.

    O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si noi mancam azi ciorba de perisoare. :)

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).