joi, 17 martie 2011

Friptura la tava cu sos

Scuze celor care postesc. Noi, acasa, nu.
Reteta asta o facea mama mea cand era mai in putere deseori, in special cu muschi de vita, varianta a doua - veti vedea care. Este o reteta inspirata de Sanda Marin, biblia culinara a parintilor mei (sincer nu stiu de ce nu pot sa sufar cartea asta, dar trebuie sa recunosc ca nu exista reteta sa nu iasa de acolo) si una dintre mancarurile mele preferate.


Ingrediente: aprox. 1 kg carne de vita sau de porc (eu am avut cotlet de porc), 500 g sos de rosii pentru friptura,o cutie de ciuperci sau piure de cartofi, patrunjel verde pentru decor, sare, piper, condimente, un pahar de vin, ulei.

Asadar mai intai am spalat carnea si am portionat-o,


am pus-o intr-o tava inalta, am dat sare si condimente pentru porc,


si am adaugat un pahar de apa, unul de vin (150-200 ml), 50 ml ulei (depinde de carne, daca este mai grasa, nu e nevoie de adaugat ulei),


apoi am pus folie peste tava si am lasat la cutorul preincalzit, la foc mediu cam 2 ore. Inainte cu 20 de minute de a fi gata am scos folia,ca să se rumenească puțin.


Intre timp am făcut sosul de rosii,ca in rețeta din link (o ceapa tăiată mărunt si călită puțin, adăugat pasta de roșii plus sare si apa sau zeama din friptura, iar la urma usturoi mărunțit și foi de dafin) si de aici au rezultat doua variante de friptura:

1) - am fiert separat ciupercile apoi le-am scurs, le-am incorporat in sos si am mai dat cateva clocote. Am servit friptura cu sosul de rosii si ciuperci.


2) - am bagat bucatile de carne intr-o oala impreuna cu sosul si am mai fiert inabusit inca 15 minute, sa se inmoaie carnea.


Intre timp am pus la fiert si cativa cartofi curatati si taiati bucatele mai mici, din care am facut un piure adaugand lapte rece si o bucata de unt.


Cel mai mult mi-a plăcut varianta a doua, pentru ca era mai moale carnea :P

Pofta buna! :)

9 comentarii:

  1. Multumesc pentru vizita, fetelor :) O seara placuta si voua!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oana,cu retete apetisante,ca deobicei:-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai ales daca postesti.. :)) :D :p

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ,buna e papica!te pup Oana! rica

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, Rica, weekend placut! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Oana,arata de nota 10,fac si eu asa ceva,intradevar este o reteta veche,eu o stiu de la bunica,ea facea asa ceva,,pupp!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, reteta este veche, maica'mea are 80 de ani, deci daca o face ea de cand ma stiu eu, e clar ca este veche.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).