duminică, 6 februarie 2011

Mancare rece (tocanita)

Este un fel de mancare pe care il stiu de la mama mea, pe care ea intotdeauna a insistat sa se manance rece, ca de aia se numeste asa, si pe care eu, cu si mai multa obstinatie, il mananc intotdeauna cald, si cu paine :))
Pentru blog am facut insa o concesie: mancarea am pus-o calda in farfurie, dar alaturi de 2 felii de mamaliga rece. 

Asadar: carne de pasare, aprox. 800 g, 500 g ceapa, 4-5 linguri de ulei, sare, piper, o lamaie, 10-12 masline, bulion sau 1-2 rosii bine coapte.

Se curata ceapa, se spala si se taie julien. Se pune intr-o tigaie cu jumatate din cantitatea de ulei sa se inmoaie, cu capacul pus. 

Intre timp se portioneaza carnea in prealabil spalata, si se pune intr-un vas cu restul de ulei, cateva minute, sa prinda o crusta superficiala.Se da sare si piper. 

dupa 5-10 minute se adauga ceapa peste carne.

Se adauga apa sa acopere mancarea si se lasa la fiert la foc mic pana cand scade sosul, adica aproximativ 30-40 de minute.
Inainte de a inchide aragazul, puneti zeama de lamaie si o lingurita de bulion, sau rosia taiata cubulete si maslinele in mancare si mai lasati sa dea cateva clocote (5 minute). 


La urma puneti 4-6 jumatati de felii de lamaie in mancare. 

Se serveste cu mamaliguta, sau cu paine, calda sau rece, fiecare cum prefera mai mult.


Pofta buna! :)

2 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).