duminică, 16 ianuarie 2011

Greta Garbo anii '80





Reteta pe care o am eu este veche, nu contine glazura si are 3 feluri de grasimi. Astazi am facut o varianta pentru diabetici, adica am pus indulcitor in loc de zahar si gem de prune bine coapte, fara zahar, dar va prezint reteta asa cum o am eu in caiet:



Asadar, ingredientele sunt:
- la aluat - 2 linguri de zahar (am folosit doar o lingurita de indulcitor), 180 g unt, 2 linguri de margarina sau untura, 2 linguri de smantana, 25 g drojdie, un varf de cutit de bicarbonat, 2 oua, 500 g faina.
- umplutura: 250 g nuci macinate, 250 g zahar, 3-4 linguri de gem (eu am folosit un borcan de 400 g dar nu am pus zahar, ci o lingura rasa de indulcitor). Zahar vanilat pudra pentru decor.


Am amestecat grasimile (unt, margarina Unirea, smantana), ouale, drojdia, indulcitorul/zaharul, bicarbonatul si 300 g de faina.



Apoi am inceput sa mai pun faina pana cand aluatul a devenit tarisor, dar nu se mai lipea de degete si nici de castron. Cred ca pana la urma am folosit mai mult de jumatate de kg de faina, asta depinde si de calitatea fainii si de gradul ei de umiditate, etc.


Dupa aceea am lasat cam 15 minute sa se odihneasca si intre timp am facut umplutura. Am spart cam 50-55 de nuci, am dat miezul prin masina si am amestecat cu un borcan de gem, o lingura rasa de indulcitor si putin lapte, maxim cat o ceasca, pentru ca nu-mi placea umplutura asa cum se prezenta.



Apoi am impartit aluatul in 4 si am facut foi subtiri pe care le-am pus in tava neunsa. Pentru ca am folosit o tava mica, am pus cate doua foi pentru fiecare strat de aluat.



Am uns cu umplutura foile - au fost 3 straturi de foi si 3 straturi de umplutura,din care ultimul a fost doar de gem (nu impartisem de la bun inceput crema in 3, nu-mi place sa lucrez riguros, recunosc.)


iar ultima bucata de aluat am facut-o foaie, am taiat-o fasii si am pus-o ca un grilaj diagonal. Nu mi-a iesit grilajul exact cum am vrut, dar a fost ok pana la urma.


Am dat tava la cuptor la foc potrivit cam 45-50 de minute, pana cand am vazut ca este rumena deasupra.


Am lasat-o in tava sa se raceasca putin, vreo zece minute, si am portionat-o, am pudrat-o si am pus-o pe platou. A iesit foarte, foarte fraged aluatul.

Pofta buna! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).