sâmbătă, 2 octombrie 2010

Alba ca Zapada

Alba ca Zapada

Foile: se freacă 1 ou cu 100 g zahăr pudră apoi se adaugă 100 ml lapte călduț, 100 g unt(ură), o linguriță de amoniac și făină cât cuprinde să iasă un aluat moale dar bun de întins, care se împarte în 3 sau 4 părți, se fac foi groase cam cât un creion și se coc pe fundul tăvii, la foc potrivit cam 20 de minute fiecare.
Crema: 4 linguri de făină se omogenizează cu 250 ml lapte rece, după care se toarnă 500 ml lapte clocotit, [si se tine pe foc la bain-marie, amestecând continuu] până se îngroașă totul ca un terci. După ce compoziția se răcește complet, se adaugă 300 g zahar pudră și se freacă bine până ce totul devine gelatinos. La urmă se incorporează 2 pachete de unt apoi zeama de la o lămâie și puțină coajă de lămâie. Foile se ung cu această cremă și se pudrează cu zahăr vanilat și nucă de cocos.

Alba ca Zapada

Rețeta o am de la bunica mea vitrega, care are 92 de ani acum. Îmi amintesc când eram copil și mergeam la petrecerile date de dansa și de bunicul, aceasta prăjitura era delicatesa mesei, dar mie nu-mi plăcea pentru ca eu pe vremea aia mâncam doar ce era cu cacao sau ciocolata, preferință care mi-a rămas și astăzi printre favorite. Dar am învățat sa apreciez și alte prăjituri, mai ales cele preparate cu untură, care ies extrem de fragede, spre deosebire de cele de azi făcute cu unt sau ulei, care nu mai au savoarea și finețea celor din copilăria mea.


2 comentarii:

  1. se pune crema pe foc spre a se ingrosa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu o pun, dar nu direct pe foc, ci la bain-marie ( vasul cu crema il pun intr-o alta oala mai larga, in care fierbe apa). Insa reteta asa mi-a fost data de bunica mea. Sincer, nu am incercat sa o fac exact asa cum a spus ea...

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).