luni, 6 septembrie 2010

Choux a la creme


Choux-urile sunt gogoşelele acelea mici, umplute cu crema de vanilie, de la profiterol.
Ca le mai gasiti chinuit scrise şoalacrem, şu, şoa lacrem, etc, este o alta poveste care tine de (in)cultura celor care emit asemenea etichete prin cofetarii.

Aşadar: pentru 10 portii ai nevoie de 3 ouă, 100 ml ulei sau unt, 150 ml apă, 200 g făină, un praf de sare.

Într-un vas se pun la fiert apa, uleiul şi sarea. Când dă în clocot se adaugă treptat făina cernută de 2 ori, amestecându-se încontinuu cu o lingură de lemn până se termină făina. Se dă imediat vasul deoparte, practic faina nu trebuie sa fiarba ci sa fie oparita in apa fierbinte şi se răcoreşte mixtura, apoi se adaugă ouăle câte unul amestecându-se mereu până când se obţine o pastă.

Din această compoziţie se fac turtiţe mici, care se pun într-o tavă unsă cu ulei, la distanţă una de alta ca să aibă loc să crească. Se tine tava in cuptorul bine incins dinainte, timp de 15-20 de minute la foc iute.


Acest aluat se mai poate folosi pentru ecler.
Choux-urile se umplu cu crema de vanilie sau de cacao ori chiar cu frisca şi peste ele ori se pune glazură de ciocolată şi se servesc ca atare, ori se pune îngheţată cu toping de ciocolată şi cu frişcă, şi se servesc ca profiterol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).