luni, 20 septembrie 2010

Bulgari de cacao

700 g biscuiti dulci, 4 linguri de zahar, 14 linguri de rom, 100 g unt, 2 linguri de cacao. Zahar tos si nuca de cocos pentru ornat.

Se sfarma biscuitii sau se dau prin masina de maruntit nuci, se amesteca cu zaharul - eventual pudra, romul (bautura, nu esenta), sau orice alta bautura tare si aromata (cognac sau lichior), untul si cacaoa.

Dupa ce se omogenizeaza se fac bile sferice cu mana, de marimea unei chiftele, sau se foloseste dosul de la un storcator de lamaie din plastic - ies mai aspectuoase. Dupa aceea se da fiecare bulgaras prin zahar amestecat cu cocos, sau numai prin zahar simplu. 

Este important cat sunt biscuitii de uscati. Reteta este inventata in perioada din anii '80 cand exista un sortiment de biscuiti Mirela, de altfel singurul de calitate mai buna. Acum, daca folositi Petit beurre, ajustati cantitatea de rom - eu am pus la 300 g de biscuiti cam 250 ml rom.

Si untul, atentie sa nu scapati mult, pt ca iese prea cremoasa compozitia si nu mai puteti forma sferele. Eu am pus din greseala prea mult :)

Este o prajitura foarte rapida, gustoasa si de efect, insa are gust mai bun daca se consuma a doua zi, pentru ca imediat dupa ce ati facut-o gustul romului este foarte pronuntat. 

Este reteta denumita in caiet "Prajitura cu rom" de la Niculina, matusa mea. 


Este o reteta din anii '80.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).