luni, 23 august 2010

Tort de mere


Imi amintesc ca am facut un tort de mere acum vreo 4 ani, de ziua mea, sa-l duc la serviciu pentru colegi. Dar cum erau mai mulți Ioni și Ioane pe acolo, a mai făcut cineva un tort, cu cremă. Al meu, arata jalnic, dar era foarte gustos. Intre timp as zice ca am mai invatat sa ornez torturile si prajiturile si aspectul lor nu mai este dat de neîndemanarea unei femei care nu prea stie unde-i usa de la bucatarie :p
Dar, sa va dau reteta mea:

Așadar: 150 g unt, 150 g zahar, 2 kg mere curățate de coaja și cotor, tăiate jumătăți sau lăsate întregi, dacă ați reușit sa le scoateți cotorul fără să le stricați aspectul. Se pun merele într-o tavă rotundă și înaltă, sau o tigaie, în picioare unul lângă altul pe 1-2 straturi, se stropesc cu zahar și cu bucăţele de unt, şi se dau timp de 20-30 de minute la cuptor, până se topește zaharul și merele lasă zeama. Dacă după jumătate de oră nu este topit tot zahărul, nu e nimic, scoateți tava și lăsați merele și zeama să se răcească.

Intre timp bateți la mixer sau cu telul 4 gălbenuşuri cu 4 linguri de zahar, apoi adăugați 4 linguri de făină amestecate cu o lingurita de praf de copt și albușurile bătute spumă.
In tava cu mere puneți vişine din dulceață, proaspete sau conservate, fără sâmburi, în găurile lăsate după scoaterea cotorului și în spatiile dintre mere. Dacă doriți, puteți presăra și niște praf de scorţişoară.

Apoi turnați aluatul peste mere în aşa fel încât sa acopere toate fructele.
Se dă din nou la cuptor tigaia, la foc potrivit aproximativ 30-40 de minute, pana când aluatul creste și este copt, adica trece testul scobitorii.Se lasa la racorit in tava apoi, se scoate pe un platou prin răsturnare, în asa fel încât merele sa fie deasupra iar blatul dedesubt.

 Se ornează cu frișcă făcută din aproximativ 700 ml smântână groasă, cu un pahar de iaurt, putina zeamă de lămâie și 2-3 linguri de zahăr pudra după gust, mixate toate pana când frișca se leagă și este tare. Se mai pun cateva visine deasupra, de ornament, sau orice alte fructe ati pus in interior - de preferinta acre.

Este un desert răcoritor şi sănătos, mai ales acum, pe timp de vară, dar foarte potrivit în orice anotimp, tortul cu mere nu necesită cine știe ce îndemânare bucătărească sau timp.


11 comentarii:

  1. Un tort cu mere ar trebui sa fac si eu ca tot e sezonul deserturilor cu mere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se vede pe el ca e racoritor si bag mana in foc ca e si grozav. Mie imi seamana mai degraba a un tort de lamaie, asta datorita culorii pandispanului.
    Frumoasa rau poza!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tortul de mere este preferatul meu, are gustul copilariei ��

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicios! Ceva de genul fac si eu, doar ca nu ma pricep sa il ornez. :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine arataaaa. Nu am facut pana acum un astfel de tort, insa o sa retin reteta ca e usoara. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata tare bine acest tortulet si chiar pare usor de facut

    RăspundețiȘtergere
  7. Tortul acesta imi aminteste de copilarie, imi amintec ce fascinata eram de partea cand merele se coceau pe fundul tavii si apoi erau rasturnate. :) yummy multumesc pentru reteta, chiar nu o aveam si nici mama cred ca nu o mai stie :)

    RăspundețiȘtergere
  8. O, Doamne!! Ce poftă mi-ai făcut cu acest tort minunat!! 😘 Trebuie să facem și noi un tort de mere, nu am făcut niciodată!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-ai facut pofta. Am sa notez reteta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cat de delicios arata tortul! nu am facut niciodata, nu ar fi rau sa incerc

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce bine arată!!! Ar trebui să încerc și eu

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).