marți, 3 martie 2015

Sanda Marin - femeie sau barbat?


Sanda Marin - femeie sau barbat?
De niste ani circula pe net - poate mai putin in prezent - minciuna cum ca Sanda Marin ar fi fost barbat, ca Marin e prenumele si Sanda, numele de familie. Nu stiu de ce a aparut asa ceva, n-am crezut cand mi s-a spus si mie mai demult, iar acum cateva saptamani iarasi cineva a lasat un comentariu la o reteta reiterand aceeasi ineptie. Cine si ce interes a avut sa scrie gogomania asta, habar nu am.

In schimb am aflat de pe net - si sunt destule articole - ca Sanda Marin a fost pseudonimul unei doamne din inalta societate ieseana, pe numele sau de fata Cecilia Maria Simionescu, casatorita Zapan. Dansa a dorit la un moment dat sa adune toate retetele pe care le cunoastea intr-o carte de bucate si pentru ca s-a temut sa nu se faca de râs, a ales un pseudonim, care avea sa devina celebru peste timp.

Ingrijitoarea editiilor cartii de bucate a strans la un moment dat toate retetele aparute in diversele variante ale cartii (in ultimele decenii ale comunismului rețetele originale au fost modificate atat ca titulatura - sosul Bechamel devenise sos alb, de exemplu - cat si compozitie si ingrediente: pt ca nu se mai gasea vanilie naturala, indicatiile de a pune un baton de vanilie au fost inlocuite cu pliculetul de zahar vanilat) si a publicat o editie completa care contine cca 1500 de retete (nu zeci de mii sau sute de mii, cum iarasi am vazut ca apare pe net....!).

Pentru cine doreste sa citeasca mai multe despre Sanda Marin, poate accesa acest link unde se gaseste un interviu cu o femeie care a cunoscut-o foarte bine:

http://ziarullumina.ro/amintiri/sanda-marin-un-nume-de-referinta-gastronomia-romaneascaUn comentariu:

 1. Your blog is impressive, thanks to the quality of your recipes & other content. We would be glad if you would participate on Contestchef so that your quality recipes can contest with other such bloggers/ recipe creators and win accolades from various players in the global food industry.

  Contestchef is a global forum for food/ recipe bloggers to showcase their skills to the world. This is a one of a kind concept and backed by food conglomerates around the world. Several recipe creators/bloggers are already contesting on Contestchef.
  Click to join Contestchef
  Sincerely,
  Nandy
  Contestchef

  RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).