marți, 6 mai 2014

Tort cu crema de alune

Tort cu crema de alune

L-am făcut de 1 Mai, adică în zilele acelei mini-vacanțe, pentru noi și prietenii noștri alături de care am sporovăit în acea după-amiază însorită.

Ingredientele pentru tortul cu cremă de alune sunt: 
- 3 ouă
- 150 g zahăr (de preferință pudră)
- 125 g făină
- o lingură plină de cacao
- o linguriță de praf de copt
crema:
- 200 g unt
- 200 g smântână
- 3-4 linguri de zahăr pudră
- un plic de gelatină
- o ciocolată cu alune
- câte 200 g gem de fructe de pădure și de piersici


Metodă

Ouăle întregi se mixează cu zahărul la viteză maximă până când crema obținută se albește și zahărul nu se mai simte. Se adaugă făina și praful de copt iar la urmă cacaoa. Acestea se mixează la viteza 1. Rezultă un aluat moale, care se toarnă într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Pentru forma de cca 20 cm va trebui să tăiați blatul în două pe orizontală. Pentru forma de 28 cm va rezulta un singur blat peste care veți pune toppingurile de gem și crema de alune.
Se lasă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (170 de grade), cca 30 de minute sau până când trece testul scobitorii. Când este gata, se scoate pe un suport metalic iar hârtia de copt se îndepărtează numai după ce blatul este răcorit de tot.

Crema: turnați pliculețul de gelatină în cca 70-100 ml apă rece, într-un ibric. Untul și smântâna, ambele la temperatura camerei, se amestecă cu o lingură, apoi se mixează cu zahărul pudră. Poate să iasă o cremă foarte moale, dar nu este nimic, urmează să puneți gelatina. Acum ibricul cu gelatina muiată trebuie scufundat de câteva ori în apă fierbinte, ca să se dizolve în totalitate. După ce se mai răcorește, gelatina se adaugă la cremă, mixând în continuare. La urmă se încorporează ciocolata rasă, sau tăiată bucățele cât mai mici puteți. Astfel ați făcut crema de alune. Vasul cu cremă se poate da la frigider cca 15-20 de minute, ca să se închege puțin.

Tort cu crema de alune

Gemurile, mai ales dacă sunt mai consistente, se omogenizează cu puțină apă fierbinte, în așa fel încât să devină fluide; surplusul de sirop format va intra în blat. Dacă faceți tortul într-o formă cu diametru mare, alegeți unul dintre gemuri, pe care îl preferați. Eu am tăiat blatul în două, apoi am uns primul blat cu gemul de fructe de pădure, am pus un strat de cremă de alune, apoi al doilea blat, peste care am turnat gemul de piersici și restul de cremă de alune pe care am format câteva cerculețe drept decor.

Tort cu crema de alune

După cca 3-4 ore de stat la frigider, tortul se poate servi. Tortul cu cremă de alune are un gust deosebit de bun datorită combinației de gem, cremă și ciocolată din el.

Poftă bună!

Tort cu crema de alune


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).