sâmbătă, 18 noiembrie 2017

Polpettone cu ciuperci


Popettone cu ciuperci

Rețeta asta am văzut-o mai întâi la Sidy. Apoi am căutat pe net ceva rețete străine, și văzând eu că nu e o rețetă standard, neapărat, mi-am lăsat imaginația liberă. Oricum, polpettonele ăsta a ieșit cum a vrut el, nu cum am vrut eu. Dar a avut succes și am dat rețeta mai departe chiar la masă, în timp ce toată lumea mânca din el.

Așadar, eu l-am făcut așa (ingredientele sunt pentru o tavă de mărime medie):
- o jumătate dintr-un piept de pui mare
- cca 500 g carne tocată amestec (de preferință porc și pasăre)
- 100 g șuncă afumată
- 50 g brânză cu mucegai
- 100 g cașcaval
- un morcov mic fiert
- câteva șuvițe de ardei gras
- o ceapă mare
- 5 ouă (din care două fierte tare)
- o felie de pâine muiată în lapte
- 2 linguri de ghebe conservate (puteți pune orice ciuperci doriți)
- verdeață, condimente, ulei pentru uns tava.

Mai întâi am pregătit tocătura, adică la carnea tocată am adăugat ceapa tăiată mărunt și înăbușită până la înmuiere, apoi am adăugat pâinea muiată, 2 ouă întregi, sare, piper, verdeață tocată (pătrunjel și mărar).

Polpettone cu ciuperci

Pieptul de pui l-am tăiat în două pe lungime ca să iasă cât mai mare, și l-am bătut ușor să se întindă. Peste el am pus felii de șuncă afumată tăiată subțire (bacon-ul este perfect, dar eu rareori găsesc așa ceva la marketul meu de cartier), apoi feliile de cașcaval și peste ele brânza cu mucegai, iar peste brânzeturi am pus ghebele tăiate mărunt. Mai apoi am tăiat în jumătăți ouăle fierte - pentru că în mod normal pieptul de pui trebuia rulat, dar la mine a ieșit totul prea gros și nu am putut să rulez deloc - le-am așezat pe mijloc, apoi lângă jumătățile de ou fiert am pus morcovul fiert în prealabil (dacă-l puneți crud, rămâne tare și fibros), tăiat fâșii și câteva fâșii subțiri de ardei gras, verde și roșu. Am dat piper și ceva verdeață. Sare nu am mai pus pentru că brânza cu mucegai este deja foarte sărată, iar ghebele conservate erau și ele cu ceva sare.

După care am uns tava ceramică și am așezat o parte din tocătură în tavă, apoi am luat pieptul cu toate straturile de bunătăți în el și l-am transferat peste tocătură, iar deasupra am pus restul de carne tocată. Am nivelat frumos și am uns totul cu un ou bătut. Am lăsat la cuptor, la foc mai curând mic decât potrivit, cca 2 ore și jumătate. Acum, fiecare își știe cuptorul, însă polpettonele trebuie să stea la copt la foc moderat, nu iute. Este gata când deasupra se face o crustă auriu-maronie.

După ce scoateți tava din cuptor și se răcorește puțin, puteți tăia o felie de la un capăt, pentru că veți constata că înăuntru este zeamă, la fel ca la o terină. Zeama e bine să încercați s-o scoateți, altfel ea intră în carne și toată această ruladă este mai greu de tăiat în felii. Polpettonele se lasă la răcit în tavă și se scoate înainte de servire pe un platou, unde se feliază și se decorează după dorință și după gust.

Poate fi servit atât la aperitiv, rece, cât și că fel principal, cald, cu o garnitură și murături sau salată de sezon.

Popettone cu ciuperci


Poftă bună! :)




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




9 comentarii:

  1. Arata foarte bine! Mi-am notat reteta pentru masa de Craciun(acum tin post).Stiam ceva asemanator , dar cu carne tocata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai de mine, cum arata! Cred ca e delicios, am sa incerc si eu reteta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu astfel de preparat, de obicei cu ce am prin casa...Pieptul e bine sa fie taiat mai subtire, la mine ies 4 rulade mai mici pe care le leg sain le fixez cu scobitori sa nu se desfaca! Sunt delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiam de polpettone , nu am auzit pana acum. Oricum pare si arata interesant, Poate am sa incerc pentru masa de craciun.Multumesc pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar imi era dor de ceva "papa bun" facut de tine , iar cand am vazut ca ai postat, ungent am aparut pe pagina ta. Cand colo..surpriza. Era o reteta de-a mea pe care puuuutin ai transformat-o.Dar arata tare bine, de ce nu ai fost multumita ?Ca nu ai rulat carnea tocata ? Si ?Oricum sunt convinsa ca musafirii tai au golit farfuriile, au papat tot.Daca voiai neaparat sa o rulezi, trebuia sa intinzi carnea tocata pe o folie alimentara si peste ea sa pui pieptul de pui cu toate bunatatile. Rulai strans, lasao asa cateva ceasuri la rece, apoi inlaturai folie si puneai polpettone la copt.
    Oricum eu te felicit si sa va fie de bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy, nah! abia acum am observat ca ai mai trecut pe la mine... rusine sa-mi fie! Da, e o reteta de-a ta, insa eu am facut o portie mai mica, intr-o tava pe jumatate cat una normala, de cozonac. Din acest motiv, si pentru ca au fost multe ingrediente peste carne, a fost imposibil de rulat, dar intr-adevar, s-a mancat bine de tot, foarte gustoasa!

      Ștergere
  6. Ce fain arata. Sigur si gustul e pe masura.

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata foarte bine. Nu cred c-am mancat asa ceva vreodata

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).