duminică, 4 decembrie 2016

Paine cu iaurt - weekend cu spor


Paine cu iaurt - weekend cu spor

Şi am ajuns şi la luna decembrie a provocării weekend cu spor iniţiată de Ştefania, tot ea fiind şi gazdă acestei ediţii. De data asta Ştefania ne-a propus trei secţiuni foarte potrivite pentru vremea sărbătorilor, şi anume, aluaturi, prăjituri, fursecuri. Cu fursecurile nu le am, dar mărturisesc că am fost foarte tentată să fac o prăjitură, însă nu m-am putut hotărî la care din ele să mă opresc, aşa că am ales ceva mai simplu de făcut, dar foarte bun şi apreciat în multe familii - pâinea de casă, cu iaurt.

Conform reţetei am folosit aşa: 1 kg de făină amestec (700 g albă, 250 g de secară, 2 linguri de făină psyllium - mi se pare mie că face pâinea pufoasă, dar nu e musai să puneţi dacă nu aveţi), 275 ml iaurt (de casă), 700 ml apă caldă, un cubuleţ de drojdie, lapte şi zahăr pt maia, ulei, sare.

Paine cu iaurt - weekend cu spor
Am pus făina într-un lighenaş, cu sarea (o linguriţă) şi iaurtul, şi le-am lăsat în bucătărie ca să fie toate la temperatura camerei cca 30 de minute. Apoi am pus într-o cană câteva linguri de lapte cald, o linguriţă de zahăr şi una de făină şi drojdia bucățălită. Am amestecat bine totul cu o linguriţă şi am lăsat cana pe masă cam 10 minute, până când maiaua a crescut şi s-a umflat peste jumătatea cănii. Am adăugat această maia în ligheanul cu ingredientele şi am început să frământ uşor adăugând apă călduţă, câte puţin, până când am ajuns la consistenţa care-mi place mie la aluatul de pâine. Adică nici prea moale, dar nici prea tare. Am frământat cca 10 minute până când totul a fost omogen şi aluatul începea să facă băşici, apoi am adăugat 2 linguri de ulei în palme şi am adunat aluatul în mijlocul lighenaşului. Am acoperit cu un prosop curat şi am lăsat la dospit pe aragaz, unde deja dădusem foc la cuptor. După o oră și mai bine (n-am cronometrat exact că am ieșit la cumpărături, dar când aluatul crescuse până la buza ligheanului) am uns o tavă (de pizza am folosit eu) cu ulei şi am pus aluatul în ea formându-l ca pe o pâine rotundă. Mai trebuia să-l las la crescut în tavă încă măcar jumătate de oră, dar presată de timp că venea cineva la prânz şi nu aveam pâine în casă, după câteva minute am făcut nişte crestături cu vârful cuţitului pe pâine (nu s-au desfăcut aşa cum aş fi dorit), apoi am dat tava la cuptor la foc potrivit spre mic, în partea de jos a cuptorului, cca 75 de minute. Prefer să coc pâinea mai încet, prin metoda slow cooking, decât s-o pripesc în jumătate de oră și să nu iasă pufoasă și afânată.

Paine cu iaurt - weekend cu spor

Când a fost gata am scos tava şi am acoperit cu un prosop uşor umed, iar după câteva minute am scos pâinea din tavă şi am lăsat-o pe un fund din lemn la răcorit, tot cu prosopul pe ea. Am mâncat primele felii, calde bine de tot. Erau foarte pufoase şi cu coaja moale.

Mie mi-a plăcut tare mult reţeta asta de pâine, şi cu siguranţă o voi mai folosi şi de aici încolo. Mulțumesc, Ștefania!


Poftă bună! :)

Paine cu iaurt - weekend cu spor


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




2 comentarii:

  1. Nimic nu se poate compara cu mirosul painii de casa care se coace in cuptor.
    Sa o lasi sa se raceasca , inainte de a rupe un colt din ea, mi se pare cel mai cumplit chin...
    Tare fain arata painica aceasta si sunt sigura ca si gustul ii este pe masura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, nu... n-o las sa se raceasca niciodata. De fiecare data rup un colt si pun unt proaspat pe ea si mananc asa, fierbinte, cu untul topindu=se pe miezul cald si coaja moale, aburinda...

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).