marți, 15 noiembrie 2016

Sos de vin rosu pentru fripturi



Sos de vin rosu pentru fripturi

Sosul de vin se poate folosi la orice fel de fripturi, dar cu precădere la acelea din carne roșie - porc, vită, vânat. Dă o savoare deosebită preparatului, și de multe ori un sos înlocuiește salata la un sortiment de mâncare din felul principal.

Eu pregătesc sosul de vin pentru friptură așa: mai întâi îmi pun pe masă ingredientele, adică vin roșu demisec, unt sau ulei, o ceapă mică, o linguriță de făină, sare, piper. Vinul poate fi de care aveți sau puteți face un amestec de vin mai sec cu vin dulce. Mie mi se pare că sosul puțin mai aspru e mai potrivit la friptură, de aceea folosesc vin sec sau demisec.

Sos de vin rosu pentru fripturi
În prima fază curăț ceapa și o tai mărunt, apoi o pun să se soteze în unt, dar mai bine în ulei, deoarece când sosul se răcește, untul se adună la suprafață, inestetic. Apoi adaug făina și amestec bine, rapid ca să nu se facă cocoloașe. După aceea torn vinul, cca 250 ml, amestecând în continuare și las să fiarbă sosul la foc mic până scade, cel mult până la jumătate, dar eu prefer ca sosul să fie mai fluid decât atât, așa că nu-l las să scadă prea mult. La urmă potrivesc de sare și dau un praf de piper. Unii pun și usturoi în acest sos, sau alte condimente, însă eu consider că aroma vinului roșu se alterează prin adăugarea de condimente.

Dacă faceți o cantitate mai mare de sos, o puteți pune în pungi mici la congelator și folosiți la masă când este nevoie.

Poftă bună! :)

Sos de vin rosu pentru fripturi


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).