duminică, 23 octombrie 2016

Rulada cu crema de citrice si mascarpone - weekend cu spor

Rulada cu crema de citrice si mascarpone - weekend cu spor

A venit iarăşi vremea să prăjituresc pentru una în ediţiile provocării weekend cu spor. Am făcut eu o pauză, dar am revenit la provocarea începută de Ștefania şi a cărei gazdă luna aceasta este Cristina Iuliana Pană. Cristina ne-a sugerat trei teme principale, iar eu am ales această ruladă cu cremă de citrice - în postarea Cristinei era ruladă cu mac şi cremă de lămâie, dar pentru că n-am găsit mac şi prefer gustul de portocală la prăjituri, am făcut unele modificări la reţeta de bază, dar sper că nu m-am îndepărtat prea mult de original.

Pentru blat am folosit: 5 albuşuri şi 2 gălbenuşuri, 6 linguri de zahăr, 1 pliculeț de praf de copt, 6 linguri de făină, aromă de vanilie, coaja de la o lămâie, 2 linguri de ulei.

Albuşurile se mixează spumă, apoi se adaugă zahărul tos şi aroma de vanilie (zahăr vanilat, sau aromă lichidă Bourbon, sau vanilină pură - un vârf de cuţit, etc), amestecându-se până ce se obţine o bezea tare. Se adaugă gălbenuşurile, pe rând, praful de copt, coaja de lămâie şi uleiul, amestecându-se uşor, la viteza 1, până ce se înglobează toate ingredientele, iar la urmă se adaugă făina, lingură cu lingură. Compoziția trebuie să iasă mai groasă decât aceea de clătite, dar să curgă ușor din vas. Într-o tavă tapetată cu foaie de copt se toarnă compoziția de mai sus, şi se dă la copt în cuptorul încins la foc mediu cca. 20-30 de minute. După ce s-a copt, se scoate rulada pe un prosop de bucătărie umezit, se dezlipește cu grijă hârtia de copt, apoi se rulează şi se derulează de câteva ori cu ajutorul prosopului umezit, ca să nu se rupă ulterior când faceți rulada. Se lasă la răcorit în poziția rulat.

Rulada cu crema de citrice si mascarpone - weekend cu spor
 Între timp se prepară crema: 3 gălbenușuri, zahăr pudră 5+5 linguri, 3 linguri de amidon sau făină, lapte 300 ml, zeama de la o lămâie şi o jumătate de portocală, o cutie de mascarpone. Gălbenuşurile se amestecă bine zahărul, laptele şi amidonul la bain-marie, pe foc mic, până ce se omogenizează şi se obţine o cremă fină. După ce această cremă se răceşte, se mixează cu brânza mascarpone şi cu câteva linguri de zahăr pudră după gust (eu am pus 5 linguri), apoi se adaugă cca o lingură de coajă de portocală rasă şi zeama de la o portocală. Nu se întâmplă nimic dacă vă iese crema mai moale, numai bine intră surplusul de lichid in blat și astfel acesta iese ca și cum ar fi fost însiropat. Se continuă mixatul la viteză mică până când totul este bine omogenizat şi se obţine o cremă pufoasă, onctuoasă şi extrem de gustoasă :)

Blatul rulat şi răcit se desface, se umple cu cremă, apoi se rulează la loc, se așează pe un platou şi se ornează cu crema rămasă, după preferinţă. Eu am pudrat o tavă ovală cu zahăr pudră am asamblat rulada și am pus-o pe tavă, apoi am presărat bucățele mici, colorate, din zahăr peste ea și am adăugat câteva bucățele de portocală și lămâie pe deasupra. Înainte de a fi servită, rulada cu cremă de citrice și mascarpone, trebuie să stea să se odihnească la rece măcar 4-5 ore, dar cel mai bine de seara până a doua zi.

Rulada cu crema de citrice si mascarpone - weekend cu spor

Pentru decor puteți folosi orice credeţi că este potrivit, de la ciocolata albă, la decoruri din comerţ colorate, frişcă, etc. Mie mi-a mai rămas cremă, aşa că am îmbrăcat rulada în crema rămasă şi am decorat cu decoruri din comerţ, colorate, felii de lămâie şi portocală şi zahăr pudră.

Poftă bună! :)

Rulada cu crema de citrice si mascarpone - weekend cu spor



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




2 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).