vineri, 5 august 2016

Paine de secara



Paine de secara

Zilele trecute mi-am cumpărat făină de secară din Kaufland ca să-mi fac pâine mai dietetică. Nu are calorii mai multe decât pâinea albă, dar este mai sănătoasă și mai hrănitoare.

Am folosit așa: 200 g făină Grania albă + 300 g făină de secară, 12 g drojdie (o jumătate de cubuleț Pakmaya), o lingură de ulei (pt uns tava), 1 linguriţă de zahăr la maia, 450 ml apă, sare.

Paine de secara
Am făcut mai întâi o maia din puțină apă caldă, drojdie, zahăr și o linguriță de făină, apoi am început să frământ aluatul adăugând apă până a fost potrivit de moale. Unora li se va părea prea mult 540 ml apă, dar fiecare pune în aluat câtă apă dorește, eu fac aluaturile ceva mai moi, ca să le pot frământa cu ușurință. Dacă aveți robot de bucătărie sau mașină de pâine, ați scăpat de-o grijă :)  După cca 15 minute de frământat, am lăsat aluatul la loc cald, să dospească, iar după încă 30 de minute l-am pus în tava bine unsă cu ulei. După ce a crescut îndeajuns încât ieșea afară din tăviță, adică după cca o oră de stat la cald, am pus pâinea la cuptorul preîncălzit. Am lăsat-o la copt, la foc potrivit spre mic, pe șina de jos a cuptorului, 50 de minute după care am scos pâinea din tavă pe un fund din lemn și am acoperit-o cu un șervet curat.

Am calculat caloriile astfel:
200 g făină de grâu = 716 cal.
300 g făină de secară = 1062 cal.
10 ml ulei = 90 cal.
5 g zahăr = 20 cal.
12 g drojdie = 12 cal.
------------------------------------------
total  =  1900 calorii toată pâinea, de 790 g.

Rezultă 241 calorii pe suta de grame de produs finit. Nu știu dacă acest procedeu este cel corect, având în vedere că orice aliment își reduce calitățile, deci și valoarea nutritivă, prin prelucrare termică, dar altă metodă nu cunosc.

Oricum, pâinea asta a ieșit moale, pufoasă, bună la gust și dulce (nu amară cum este pâinea de secară din comerț). S-o tot mănânci !

Poftă bună! :)

Paine de secara




5 comentarii:

  1. Arata minunat si e mult mai sanatoasa !
    Pofta mare sa ai...ca mirosul a ajuns pina la mine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Sidy, de aceea prefer sa fac paine de casa. Mai cumpar si de la magazin, dar a mea n-are atatia afanatori si conservanti si alte chimicale.

      Ștergere
  2. Cea mai buna paine este cea facuta in casa. Iar cea de secara este foarte gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, Vanda, mie painea de secara de la market mi se pare amara, dar asta facuta de mine e perfecta! Si are mai putine calorii decat painea din faina de grau.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).