sâmbătă, 30 iulie 2016

Cartofi dauphinoise


Cartofi dauphinoise

Sună apetisant, nu? Şi foarte pretenţios, de sus până jos, ca să parafrazez un cântec la mare modă cândva. Mda.. de fapt, cartofii ăştia dauphinoise (se citeşte dofinoaz) sunt foarte simplu de preparat. Vă trebuie 3-4 cartofi feliaţi subţire, unt pentru uns tava sau cratiţa care merge la cuptor, usturoi mărunţit, după gust, sare, piper, 2-3 linguri pline de smântână amestecată cu câteva linguri de apă, puţin pătrunjel verde tocat. Eu în loc de sare am pus niște Vegeta ungurească, de aceea se văd diverse culori pe cartofi.

Cartofi dauphinoise
În tava pregătită, adică unsă cu unt, se pun feliile de cartofi sărate şi pipărate dinainte, apoi se toarnă smântâna amestecată cu apă, cu usturoiul mărunţit şi pătrunjelul tocat, în aşa fel încât să acopere cartofii. Tava se da la cuptor, cu folie peste ea, cca 40-45 de minute la foc mediu spre iute. Dacă vreţi cartofii dauphinoise mai scăzuţi şi să arate rumeniţi pe deasupra, lăsaţi tavă descoperită în ultimele 15 minute. Aşa este reţeta de bază. Cine doreşte, poate să facă din această garnitură simplă una mai consistentă, poate adăuga şi nişte ceapă tăiată mărunt, şi câteva linguri de caşcaval ras pe deasupra. Cartofii dauphinoise se servesc ca atare sau ca garnitură la friptură, şniţele, chiftele sau alt preparat din carne.

Cartofi dauphinoise


Poftă bună! :)



2 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).