vineri, 3 iunie 2016

Fasole prajita (pastai)


Fasole prajita

Azi vă prezint o mâncare de post, citesc pe internet că e specialitate moldovenească, foarte potrivită pentru sezonul actual, când tarabele din pieţe sunt pline de fasole păstăi, soiul de culoare galbenă, preferata noastră. Am cumpărat două kilograme de fasole păstăi, ca să-mi fac şi pofta mea, o mâncare cu zeamă şi cu pulpe de pui, dar şi a maică-mii care preferă fasolea prăjită.

Cum se face: la 1 kg de fasole păstăi se adaugă o legătură de ceapă verde, sare, piper, ulei pentru prăjit, usturoi după gust, pătrunjel verde. Din cantitatea asta ies cam 3 porţii de mâncare.

Mai întâi se rup codiţele păstăilor apoi se spală în mai multe ape şi se lasă la scurs. Ceapă spălată bine se taie rondele şi se căleşte înăbuşit în ulei, cu puţină sare, într-o tigaie cu coadă cu marginea mai înaltă, aşa că un wok. Când este înmuiată, se adaugă fasolea, ruptă în două sau trei, depinde cât de lungi sunt păstăile. Dacă vi se pare necesar, adăugaţi şi cca 50-100 ml apă, dar dacă fasolea e proaspăt culeasă, nu este nevoie. Se lasă focul la potrivit şi capacul pe tigaie.
Fasolea va lăsa ceva apă şi păstăile se vor înmuia de la sine. Din când în când amestecaţi ca să nu se prindă de fundul tigăii. Între timp curăţaţi câţiva căţei de usturoi şi adăugaţi-i în tigaie. Când apa a scăzut complet şi nu mai rămâne decât uleiul pus iniţial, iar fasolea a devenit moale şi de culoare kaki, mâncarea este gata. Potriviţi de sare, adăugaţi puţin piper, pătrunjelul verde, tocat şi amestecaţi bine apoi închideţi focul.

Se serveşte cu mămăliguţă rece, cu pâine, şi cu carne friptă separat, dacă doriţi, dar oricum aţi consuma-o, fasolea prăjită este o mâncare de vară delicioasă şi uşoară, cu puţine calorii, aşadar potrivită în special doamnelor şi domnişoarelor. Însă am văzut şi domni care o servesc cu plăcere, alături de o pulpă de pui friptă la cuptor, ca să fie mai săţioasă.

Poftă bună! :)

Fasole prajita



3 comentarii:

  1. Sti cum se numeste mancarica asta pe la noi ?" Fasole aita " si e preferata sotului meu.
    Bineinteles ca el o va manca alaturi de o pulpita coapta in cuptor.
    Pofta buna sa ai !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) de la ai care inseamna usturoi, nu? Citesc pe net ca mancarea asta e specialitate moldoveneasca. Uite ca si bihorenilor le place :)

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).