duminică, 25 octombrie 2015

O zi toridă și un grill portughez


O zi toridă și un grill portughez

Ajunsesem în Portugalia pe o căldură de zile mari. Poate că dacă știam că avea să fie așa de cald, nici nu mai mergeam în vacanță în vara care tocmai a trecut, sau poate alegeam o altă destinație, ceva mai puțin iubită de soare decât peninsula Iberică. După ce am vizitat castelul din micul orășel Coimbra și am aflat de la ghidul local o grămadă de lucruri din vremuri de mult apuse despre el, am avut la dispoziție timp liber pentru masă. Mi-am scos telefonul și am sunat-o pe Corina. Știam că lucra acolo de mai mulți ani, la un restaurant cochet, o mică afacere de familie, și voiam să știu dacă era de serviciu și unde se afla acel restaurant.

O zi toridă și un grill portughez


S-a bucurat să mă vadă și am depănat câteva amintiri, în timp ce o colegă de-a ei mi-a pregătit un mix grill. Adevărat, mi-aș fi dorit un fel de mâncare specific portughez, dar Corina mi-a recomandat acel grill, ca fiind mai sănătos. Am întrebat-o de ce crede asta și mi-a spus că au niște grill-uri speciale de bucătărie, marca Philips, cu care ei gătesc de toate, de la carne până la legume și fructe, dacă așa cere rețeta. Că felul acela făcut pe grătar nu necesită grăsime deloc, nici ulei pentru uns grill-ul (aici poate trebuie să spun că în multe restaurante unde am putut vedea cum se gătește mâncarea, chiar dacă era vorba despre friptură sau cârnați pe grătar, bucătarii puneau la început cca un polonic de ulei pe tava respectivă, apoi aruncau acolo hălcile de carne sau bucățile de cârnați) și că gustul nu este alterat.


O zi toridă și un grill portughez O zi toridă și un grill portughez
N-am crezut-o pe cuvânt, firește. Am așteptat ceea ce credeam că va fi o banală friptură cu garnitură și salată. Mi s-a adus un platou rotund cu o porție mai mult decât generoasă de cartofi prăjiți (așa am crezut, dar erau pregătiți tot pe grill), cu salată de trei feluri și cu 3 bucăți mari de friptură de porc. Era o porție ca pentru 3 persoane, nu pentru una, așa obișnuiesc ei să ofere acest mix grill. Am savurat-o cu adevărat și am văzut că într-adevăr totul era foarte gustos, inclusiv cartofii care erau mai buni decât cei prăjiți în ulei. Corina mi-a spus că i-a pregătit așa în mod special pentru mine, că de obicei, ca să nu se consume timp, ei se prăjesc dinainte în ulei, se pun la congelator apoi se încălzesc la microunde rapid, mai ales când sunt clienți numeroși.

O zi toridă și un grill portughez

Și bine a făcut că a rugat-o pe bucătăreasă să-mi pregătească porția la grill, pentru că în felul ăsta am devenit un fan al gătitului pe grătarul de bucătărie, ceea ce acum, când mi-am luat și eu un grill de la Philips, mi se pare mult mai ușor și mai sănătos decât pe grătarul clasic al aragazului, unde mai ardeam friptura și nu reușeam niciodată să fac legume fripte pentru că rămâneau lipite de acel grătar din fontă mai bine de jumătate din feliile pe care le puneam acolo.

Așa că, a trebuit să mă duc până la capătul Europei :) ca să aflu cât de benefic este să mănânci mâncare pregătită la grill.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).