duminică, 26 iulie 2015

Meniuri portugheze - prajitura pastel de nata


Meniuri portugheze - prajitura pastel de nata

Am avut ocazia să gust o astfel de prăjiturică, foarte bună, de altfel, într-un local fără pretenții din localitatea Coimbra, Portugalia. Auzisem de la cineva din autocar că ar fi un produs specific portughez și mi-am dorit să o încerc. Cu siguranță o voi face într-una din zile pentru că nu pare deloc pretențioasă și este foarte gustoasă deși nu are cine știe ce aspect comercial :)

Prăjitura Pastel de nata a fost inventată în secolul al 18-lea la mănăstirea Ieronimilor din Lisabona, pentru că pe vremea aceea albușul de ou se folosea la apretat hainele călugărițelor și astfel gălbenușurile care rămâneau erau folosite la diverse aluaturi și creme de patiserie. După Revoluția Liberală de la 1820 călugării au început să vândă produse proprii printre care și această prăjitură cât o brioșă, pentru a mai aduce unele venituri mănăstirii. După ce aceasta s-a închis ca loc religios pe la 1834, rețeta a fost vândută unei patiserii din Belem și astfel prăjitura a fost rebotezată Pastel de Belem.

În principiu este vorba despre un înveliș din foietaj umplut cu cremă de ou și vanilie. La începuturi, pe deasupra era doar pudrată cu zahăr și cu scorțișoară, dar astăzi se glasează uneori cu un strat subțire de cremă de ciocolată. Cât de curând voi încerca una dintre rețetele de pastel, pentru că am la îndemână toate ingredientele necesare. Doar să mai scadă temperaturile astea de afară, ca să nu leșin de cald cât timp se coc pastelurile :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).