duminică, 8 martie 2015

Sanda Marin - femeie sau barbat



De niste ani circula pe net - poate mai putin in prezent - minciuna cum ca Sanda Marin ar fi fost barbat, ca Marin e prenumele si Sanda, numele de familie. Nu stiu de ce a aparut asa ceva, n-am crezut cand mi s-a spus si mie mai demult, iar acum cateva saptamani iarasi cineva a lasat un comentariu la o reteta reiterand aceeasi idee. Cine si ce interes a avut sa scrie asa ceva, habar nu am. Dar pe vremea lui Ceausescu, nu este exclus ca adevarul despre persoana Sanda Marin sa fi fost mistificat, pentru ca provenea dintr-o familie aristocratica.

In schimb am aflat de pe net - si sunt destule articole - ca Sanda Marin a fost pseudonimul unei doamne din inalta societate ieseana, pe numele sau de fata Cecilia Maria Simionescu, casatorita Zapan. Dansa a dorit la un moment dat sa adune toate retetele pe care le cunoastea intr-o carte de bucate si pentru ca s-a temut sa nu se faca de râs, a ales un pseudonim, care avea sa devina celebru peste timp.

Ingrijitoarea editiilor cartii de bucate a strans la un moment dat toate retetele aparute in diversele variante ale cartii (in ultimele decenii ale comunismului rețetele originale au fost modificate atat ca titulatura - sosul Bechamel devenise sos alb, de exemplu - cat si compozitie si ingrediente: pt ca nu se mai gasea vanilie naturala, indicatiile de a pune un baton de vanilie au fost inlocuite cu pliculetul de zahar vanilat) si a publicat o editie completa care contine cca 1500 de retete (nu zeci de mii sau sute de mii, cum iarasi am vazut ca apare pe net....!).

Pentru cine doreste sa citeasca mai multe despre Sanda Marin, poate cauta informatii pe diverse site-uri de incredere, inclusiv pe wikipedia, aici.

For Blogger and Google - this article does not break any of your rules and does not contain malware programs. If the original article has been reported as containing malware, I strongly believe it was just an envious person or it may have been a link from a comment, link that didn't contain the s from https. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).