duminică, 2 noiembrie 2014

Pui cu sos de soia si miere

Pui cu sos de soia si miere

Uneori mi-e poftă de mâncarea asiatică, de aromele și de sosurile specifice mâncărurilor tradiționale chinezești. Și uite așa, m-am încumetat să fac un pui cu sos de soia și miere, cu o rețetă combinată de mine de pe internet, de pe site-ul asiatogo.ro ținând cont de sfaturile acestui blog, pentru că mi s-a părut unul dintre cele mai bune site-uri cu mâncăruri chinezești pe care le-am găsit. De fapt, dacă mă gândesc bine, pe alte bloguri am găsit doar secțiuni dedicate specificului asiatic, dar asiatogo.ro, cum îi spune și numele, conține numai rețete asiatice, fiind un loc în care iubitorii acestor mâncăruri aromate și exotice pot găsi cu ușurință ce rețetă vor. Acum mi-am și pus bookmark la următoarele rețete asiatice pe care vreau să le fac la mine în bucătărie: puiul cu sos-dulce acrișor, pachețelele de primăvară și rețeta de porc în sos thailandez. Mie mi se par ușor de realizat, cu ingrediente care se pot procura din comerț fără probleme.

Așadar, pentru puiul meu cu sos de soia și miere am folosit așa:

Ingrediente: 700 g piept de pui tăiat fâșii, ulei pentru prăjit. 
Aluatul: 4 linguri de amidon, o lingură plină cu făină (35 g), 2-3 linguri de apă, sare, un ou, un pliculeț de praf de copt. 
Sosul: 2 linguri de ulei, o linguriță de ghimbir măcinat (sau după gust - mâncarea chinezească e prea aromată pentru unele gusturi), 3 lingurițe de usturoi pulbere (sau după gust), sare, 3 linguri de miere, o lingură de vin de orez (sau oțet), o lingură de apă, o lingură de sos de soia, o lingură de amidon.

Susan pentru decor, garnitură de orez.

Pui cu sos de soia si miere

Mai întâi se face aluatul, mixându-se oul cu sarea și apa, apoi adăugându-se amidonul, praful de copt și făina. Aluatul trebuie să iasă relativ subțire, ca amestecul de ou și făină de la șnițele. Se lasă aluatul cca o jumătate de oră deoparte, apoi se îmbracă fâșiile de piept de pui în aluat și se prăjesc în ulei încins exact ca șnițelele. Se scot pe hârtie absorbantă, apoi se pun într-un castron.

Sosul se prepară într-o tigaie wok, ceramică sau teflonată. Mai întâi se încinge uleiul, apoi, pe foc redus, se adaugă praful de usturoi și ghimbirul amestecând cu o spatulă din lemn. Se continuă amestecatul timp de 30 de secunde. Se adaugă pe rând, sarea, mierea, vinul de orez, sosul de soia și la urmă amidonul omogenizat cu o lingură de apă. După ce se amestecă bine ingredientele, se lasă sosul pe foc mic cu capacul pus să se înăbușească timp de 2 minute. Când este gata, se înmoaie fiecare bucată de pui în sos apoi se presară semințe de susan pe deasupra. Gustul sosului este usturoiat, aromat, și dulce amărui, iar textura lui este mai fluidă dacă puneți mai puține condimente.

Eu am pus alături de acest piept de pui preparat în stil chinezesc, cu sos de soia și miere, o porție de pilaf cu ciuperci.

Poftă bună!

Pui cu sos de soia si miere


8 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).