joi, 23 octombrie 2014

Tort de nuci cu crema de cafea

Tort de nuci cu crema de cafea

Îl aveam mai de mult în folderul cu poze, dar pentru că a fost o vară mai plină de alt fel de evenimente decât de vacanță, abia acum am găsit timpul să pun tortul ăsta cu nuci și cremă de cafea pe blog. De la o vreme am devenit fan prăjituri cu nucă și deseori combin diverse creme cu blaturi care conțin nuci.

Așadar, pentru blat am folosit așa: 400 g zahăr, 200 g nuci măcinate, 200 g făină, 1 lingură de cafea foarte fin măcinată, 8 ouă, praf de copt, vanilie.
Pentru cremă am folosit: un pachet și jumătate de unt, 150 g zahăr pudră, 2 linguri de cafea lichidă foarte concentrată, 2 linguri de nuci măcinate, esență de rom.

Tort de nuci cu crema de cafea
 
Metodă:

Am mixat gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat până când compoziția a devenit mai albicioasă și cremoasă. Cu cât e mai cremoasă, cu atât mai pufos iese blatul. Apoi am adăugat pe rând nucile măcinate, făina, cafeaua, praful de copt. La urmă am pus albușurile bătute spumă tare pe care le-am încorporat cu o lingură, cu mișcări ușoare, lente, de sus în jos. Acest aluat l-am pus într-o formă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt. Am lăsat la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie cca 35 de minute, până a trecut testul scobitorii.

Între timp am făcut crema așa: untul la temperatura camerei l-am mixat bine cu zahărul până a devenit cremos. Am adăugat nucile și apoi cafeaua răcită și în fir subțire având grijă să amestec cu o lingură în același sens, ca la maioneză. La urmă am pus și câteva picături de esență de rom. Am dat crema la frigider.

Când blatul s-a răcit l-am tăiat în trei bucăți egale (am o tavă de 38/18) pe care le-am umplut cu crema de cafea din care am păstrat vreo 3 linguri pline pentru ca să îmbrac tortul pe deasupra și pe lateral. Am decorat cu triunghiuri de ciocolată și cu cireșe amare. Dacă doriți, puteți însiropa blatul cu un sirop preparat din 150 g zahăr care se arde pe foc mic până devine auriu peste care se toarnă 150-200 ml apă.

Am dat la rece timp de câteva ore apoi am porționat în bucăți triunghiulare și am servit.

Poftă bună! :)

Tort de nuci cu crema de cafea





2 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).