vineri, 27 decembrie 2013

Tort Mazurca


L-am făcut de Crăciun după rețeta de prăjitură mazurcă. Și a ieșit foarte gustos, deși e un tort ceva mai dificil de ornat, mai ales. O să vedeți de ce.

Ingrediente blat: 
- 8 ouă, 
- un pachet de unt, 
- o cană de nuci măcinate (cca 250 g), 
- 250 + 250 g zahăr (pudră, dacă se poate, dar nu din comerț, acela conține amidon), 
- praf de copt 1 + 1/2 pliculețe, 
- zahar vanilat 2 pliculețe, 
- coaja de la o portocală
- o ciocolată menaj sau 2 linguri de cacao, 
- 8-10 linguri pline cu făină Dobrogea (pentru un aluat care să curgă, totuși)

Tipsuri:
  1. cantitatea de zahăr poate fi ceva mai mică, 200 și 200
  2. forma de tort să fie din aceea mare, cu diametrul de 28 cm (aluatul crește și o să dea pe afară dacă e o formă de tort mai mică - vedeți pozele, eu așa am pățit)
  3. dacă v-a rămas compoziție de nucă de la cozonac, o puteți folosi pe aceea
  4. dacă aluatul înainte de încorporarea albușurilor spumă vi se pare prea tare, adăugați cca 50 ml lapte sau zeamă de portocală.

Se mixează albușurile spumă tare. Se lasă deoparte, la frigider. 
Se mixează untul la temperatura camerei spumă cu 250 g zahăr și zahărul vanilat până se topește zahărul. Se adaugă pe rând: nuca măcinată, coaja de portocală, ciocolata topită în puțină apă sau lapte (și răcită) sau cele 2 linguri de cacao, praful de copt, făina (maxim 10 linguri pline = 220-250 g) și la urmă se încorporează ușor, cu o lingură, amestecând de sus în jos albușurile spumă tare.

Se tapetează o formă de tort mare (d 28 cm) cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc potrivit. După 30 de minute - atenție! nu trebuie să fie gata! - se adaugă deasupra tortului o cremă realizată din gălbenușurile mixate spumă cu 250 g zahăr pudră. Se mai lasă la cuptor - eventual mai reducând un pic focul aragazului - încă 15-20 de minute. Chiar și așa, deasupra crema de ou va fi crocantă, dar în interior va fi lichidă, încă. Atunci când pe scobitoare (sau un pai de mătură foarte bine spălat și uscat) nu se mai ia aluat de blat, puteți închide focul. Scoateți forma de tort din cuptor și lăsați să se răcească în tavă. (Eu nu am avut răbdare și a curs crema de ou pe margini).
















Ingrediente cremă:
- 200 ml frișcă lichidă
- 3-4 linguri de zahăr pudră
- 100 g unt
- o ciocolată 85% cacao
- 3 linguri de lapte
- coaja și zeama de la o portocală


Untul, laptele și ciocolata bucățălită se pun pe foc mic într-un ibric. Când totul este topit, se omogenizează, se dă deoparte și se încorporează coaja și zeama de portocală. Se lasă să se răcorească bine. Între timp se mixează frișca lichidă și zahărul pudră, apoi se încorporează puțin câte puțin mixând în continuare, amestecul de ciocolată. Se dă la rece o jumătate de oră.


Se desface încet inelul formei de tort, apoi, cu mare atenție, hârtia de copt de pe lateral. Probabil că acea crustă de gălbenuș nu va rămâne perfect întreagă. Acum tortul a rămas doar pe fundul metalic al formei. Cu un cuțit lung tăiați blatul în două pe orizontală și partea de deasupra așezați-o cu mare atenție pe o farfurie plată. Blatul rămas, îl dezlipiți ușor de pe hârtia de copt și îl puneți pe platoul de pe care va fi servit tortul. Nu e nevoie de sirop, dar dacă doriți, puteți însiropa acest blat. Acoperiți cu un strat de cremă grosuț, apoi, cu grijă, alunecați al doilea blat de pe farfurie peste stratul de cremă. Dați la rece minim o oră. După aceea, dacă mai aveți cremă, aplicați cu atenție doar pe lateral. Cred că este mai estetic să rămână tortul cu partea galbenă deasupra (eu am avut mai multă cremă, de aceea am folosit-o și peste crusta galbenă).
Se lasă minim 4 ore la rece, apoi se poate servi.

primul blat si stratul de crema
Efortul și răbdarea de care are nevoie acest tort vor fi răsplătite pe măsură!
Poftă bună!



5 comentarii:

  1. Super arata ! La multi ani si multa sanatate !

    RăspundețiȘtergere
  2. Oana, iti doresc numai bine in acest An Nou, sa fi fericita, sanatoasa si tot ce-ti doresti sa se implineasca. LA MULTI ANI, 2014!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am facut tortul asta, a iesti intr-adevar nemaipomenit! Multumesc pt reteta, Oana!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).