joi, 18 iulie 2013

Fantezie cu cirese


O prăjitură rapidă, aromată și răcoritoare, de vară.

Blat de pandișpan din 4 albușuri, 6 linguri de zahăr, 3 linguri de ulei, o ceașcă de lapte (cca 50 ml), zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie, praf de copt (o linguriță plină), 6-8 linguri de făină.

Crema de cireșe: 250 ml frișcă bine bătută, 2 mâini de cireșe fără sâmburi, 2 linguri de zahăr pudră (opțional).

Sirop: 300 ml apă, 200 g zahăr, un plic de zahăr vanilat, zeama de la o jumătate de lămâie.

Decor: frișcă și cireșe proaspete.


Blatul se face mixând mai întâi albușurile spumă, apoi adăugând restul ingredientelor, pe rând, în ordinea de mai sus. Cantitatea de făină se pune în funcție de mărimea lingurii folosite și de calitatea făinii; aluatul trebuie să iasă grosuț, dar să curgă, totuși. Se pune într-o tavă dreptunghiulară mai lungă pe hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit cca 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Apoi se lasă să se răcorească în tavă până la întrebuințare.

Crema se face mixând la blender cireșele cu zahărul pudră, dacă nu sunt ele foarte dulci, apoi adăugând treptat câte o lingură din mixul de cireșe în frișcă. Chiar dacă va ieși o cremă mai moale, nu se întâmplă nimic, surplusul de sirop va intra în blat.

Siropul: se fierbe apa cu zahărul și zahărul vanilat, până dă câteva clocote, iar când se mai răcorește, se adaugă zeama de lămâie.

Asamblare: blatul se desprinde de pe hârtia de copt și se taie pe verticală în 3 bucăți egale. Dacă nu ați avut o tavă mai lungă, atunci va trebui să tăiați blatul numai în două, pe orizontală. Fiecare foaie astfel obținută se însiropează, se umple cu cremă, iar ultimul blat se acoperă doar cu un strat de frișcă. Se dă la frigider câteva ore, apoi se porționează și pe mijlocul fiecărei porții se pune o cireașă proaspătă, fără sâmbure.
















Poftă bună!


4 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).