duminică, 9 iunie 2013

Raspuns la un comentariu de netolerat

De mai multe zile mă tot gândesc dacă să scriu sau nu. Totuși cred că este util.

M-am trezit într-o zi cu un comment negativ la o rețetă de pizza. Acuma, că era negativ, asta este, nu place la toată lumea ce-mi place mie. Dar era scris în stilul acela, de cartier, cu 7 cuvinte din care vreo două erau referiri la niște organe sexuale. Comentariul l-am șters.

Și mi-am zis că n-ar fi rău să spun de ce o rețetă iese bine, sau... nu.
In primul rând e vorba de gusturi, cum am zis și mai sus. Rețeta poate să vă iasă foarte bine, ca la carte, dar rezultatul să nu va placă la gust. Și mie mi s-a întâmplat cu o plăcintă de pe site-ul Laurei Sava, mi-a ieșit foarte bine, dar mie nu mi-a plăcut. Nah! De gustibus!

In al doilea rând este vorba de ceea ce pui într-o mâncare și mai ales într-o prăjitură: depinde de calitatea materiilor prime folosite. Una-ți iese cu o făină proastă, prea umedă, alta cu făină de patiserie, adică din aceea cu 3 zerouri sau pe care scrie că este pt cozonac ori prăjituri. Una iese cu zahăr oarecare, alta cu un zahăr mai scump (testat personal! din punctul meu de vedere zahărul în pungi de hârtie bleu, Mărgăritar, este cel mai bun la prăjituri), la fel cum drojdia contează enorm de mult la o rețetă cu aluat dospit. Și nu în ultimul rând, contează untul folosit. Îmi amintesc când am fost rugată să fac un tort de ziua cuiva și mi-a adus drept ingrediente o făină care mi-a îngreunat aluatul și produsul finit (am aflat ulterior că era cea mai ieftină de pe piață), "unt" Cremino (am pus ghilimele pt că acest produs are, pe etichetă, 4% unt, în rest cine știe ce Dumnezeu conține) și zahăr la pungă de plastic (se lasă aluatul). Rezultatul nu a fost deloc pe măsura așteptărilor, oricât m-am străduit.

Așa că, atunci când prăjiturești, ceea ce bagi, aia scoți din cuptor. Ai ingrediente de calitate, va ieși o prăjitură de calitate. Dacă faci totul din zgârcenie sau economie, nu te aștepta la minuni. Pentru câțiva lei în plus în buzunar, dar o masă ratată, părerea mea e că nu merită economia. O aniversare o faci odată pe an sau odată în viață (majoratul, de exemplu), economia poți s-o faci oricând vrei, în restul zilelor ne-aniversare.

Spor să aveți!

4 comentarii:

  1. sunt de acord cu tine si imi permit sa cred ca te ai straduit sa uiti acel comentariu necivilizat, iar prin explicatiile de fata ai facut foarte bine pentru necunoscatori, e respect foarte mult pentru asta deoarece pe de alta parte exista si persoane care prin blogurile lor culinare, la unele intrebari din partea publicului nu au rabdare sa raspunda cat de cat multumitor si chiar se supara.
    eu am comentat la o fata, despre drojdie, facuse niste gogosi mai speciale ce i drept, prin felul in care utilizase drojdia. am trimis mesaj prin email sa mi explice unele nelamuriri, m as fi multumit cu o explicatie concreta si scurta nu neaparat sa i ocupt timpul,mi a raspuns sec si vag asa ca i am scris din nou un email incercand in ignoranta mea sa i explic ce stiam eu despre drojdie si de ce eram nelamurita despre felul in care folosise ea drojdia.Textul meu era civilizat ba chiar cu o nota de umor insa i am picat rau de tot pe inverse, mi a raspuns insultandu ma in ce priveste discernamantul meu, m a trimis la ... bucatarie sa ... pun mana sa gatesc ca ea nu sta sa explice, ca dee, asa e cand te citeste publicul, in fine, un raspuns amar de parca ... primise comentariul de la persoana care spui ca ti l a trimis tie... Pacat, s a descalificat singura prin raspuns si am incetat sa mai intru pe blogul acesteia evident in raspuns m a pus la punct, o sa te sterg din news letter, samd.
    Azi suntem in 29 iunie am intrat aici de dragul torturilor si am remarcat ce ai postat sus privitor la ingrediente, intotdeauna se invata cate ceva si mie nu mi e rusine chiar daca am 53 ani am crescut 3 copii gatesc de ani de zile in masura posibilitatilor si uite ca am fost si eu curioasa de ceva cfe nu stiam si am nimerit ca un musafir nepoftit la ... fata respectiva.
    Dar nu i bai, am fost trista o zi, mi a trecut, a fost un accident mic iar tu fata draga cand mai primesti comentarii negative,care te jignesc, sterge le si mergi mai departe, energia se consuma in ce ne place si cu cine traim alaturi.
    Apropo de comentarii mai intru de ex. la mihaela de la dulciuri feldefel, intotdeauna ii face palcere ce i scriu, deci nu sunt chiar o psihopata asa cum a afirmat perosna cu blogul buclucas.
    in alta ordine de idei, cum mie imi place sa arhivez retete mai ales toooooorturi, am treaba acum- pe aici sunt niste minunatii de torturi care mi fac cu ochisorul asa ca te las scumpa .Sanatate.
    aurelia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, draga Aurelia. Ce sa spun? Poate ca depinde si cum i-a sunat mesajul tau acelei fete care ti-a raspuns in doi peri. Cum e la mare moda sa faci misto de cineva fara sa-l cunosti, cum astazi vezi jigniri si noroi peste tot pe net, fara sa se mai respecte nici un fel de regula de buna purtare, poate ca fata aceea a crezut ca mesajul tau era de la vreo astfel de persoana care posteaza injuraturi pe net la norma. Cu alte cuvinte, poate ca ar fi trebuit sa te gandesti cum a fost perceput mesajul tau din moment ce ai primit o palma in loc de un raspuns normal. Dar drept este ca se raspunde agresiv si fara se existe vreo motivatie. Imi pare rau ca ai trecut prin asa ceva. Uite, de aceea eu nu prea comentez pe bloguri, doar foarte putin si la bloggeri pe care ii stiu de multa vreme. Altfel... cine stie cu ce ma pot trezi si eu, fara sa vreau. Ca in cazul acelei pizze, la care in doua randuri de comentariu erau doua injuraturi urate de tot.

      Ma bucur ca ai gasit torturi care sa-ti placa pe blogul meu. Te mai astept pe la mine.

      O saptamana excelenta!

      P.S. si eu intru des pe blogul lui Miha. Are niste poze bestiale :))

      Ștergere
  2. Draga Oana,apropos de saratele si de faptul ca spuneai ca tata nu ti-a dat reteta exacta,sa stii ca nu a gresit deloc si eu pun branza in aluat si nu-i nici un bai!
    este un aluat mai finut la mana,asa-l simt eu;fac si eu de ceva vreme diverse retete de saratele,arata minunat ce-ai facut tu acolo si nu ma indoiesc ca si gustul este pe masura!
    Multumesc si-ti doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da? :) Atunci o să încerc și rețeta aia așa cum e scrisă acolo. Mulțumesc frumos pentru confirmare... :)) taică-meu e mai hâtru, așa, de aia uneori nu am încredere că mi-a scris rețeta exactă.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).