sâmbătă, 2 martie 2013

Limoncello, lichior de lamaie


Reteta italiana, originara de pe splendida Costa Amalfitana, devenita un fel de bautura nationala, a fost de ajuns sa beau o singura data si a fost iubire la prima ... degustare. Desi exista ceva variante originale si in comert (la Lidl, de exemplu), eu am aflat reteta si v-o impartasesc si voua.


 In fiecare luni si marti seara cand la Kanal D se transmite serialul "Suleyman magnificul", ma asez in varful patului, cu ceva ciocolata langa mine si cu doua degete de limoncello pe care il degust pe indelete, in cele doua ore si ceva de film. 
Ingrediente: la 1 litru de alcool pur, de 90 de grade (nu vodka sau țuică pt ca-i schimba gustul), 10 lamai de marime medie, 1,5 l apa, 1,5 kg zahar, zeama de la 2 lamai.  Daca in loc de lamai puneti 8 portocale, veti obtine lichior arancello :)

Preparare:

Lamaile se spala bine, se sterg apoi se dau prin razatoarea mica, dar numai partea galbena. Se pune razatura de lamaie si alcoolul intr-o sticla inchisa la macerat si se lasa timp de 7 zile. In a 8-a zi se filtreaza bautura, se arunca razatura de lamaie, apoi se face un sirop simplu din apa si zahar, la foc mediu pana cand zaharul e dizolvat complet. Se lasa sa se raceasca, se adauga (optional) zeama de la 2 lamai, apoi se amesteca bine in alcoolul filtrat si gata lichiorul. Se poate servi.

Lichiorul meu e inca la macerat pe balcon langa flori, si va fi gata saptamana viitoare. Pana atunci va ofer poze cu bautura comercializata in Italia. Ar trebui sa-mi iasa si mie la fel.

Cin-cin! :)

5 comentarii:

  1. Foarte interesant! Pacat ca sunt antialcool!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar e un alcool de doamne... deci usor. In fine, il puteti folosi la prajituri :p

      Ștergere
  2. Super reteta. Chiar pentru prajituri ma gandeam si eu :) Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt vizita, Paula :) si eu iti vizitez blogul aproape zilnic, da' uneori mi-e lene sa comentez, desi ai niste poze de nota douazeci!

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).