duminică, 17 martie 2013

Kremschnitt

Cu toate ca denumirea folosita pe la noi este de sorginte germana, totusi aceasta prajitura isi are originile in Franta, la fel ca si aluatul mille-feuilles, adica frantuzesc, sau foietaj. Este cunoscuta in lumea intreaga sub diferite denumiri, care la baza inseamna felie de (crema de) vanilie.


Desi mie in general nu-mi plac cremele pe baza de faina, am executat un kremschnitt, pentru ca era una dintre prajiturile mele preferate cand eram pustoaica.


Am folosit, dupa cum veti vedea mai jos, o combinatie de retete: cantitatile sunt din carnetelul meu cel vechi, iar modul de preparare al cremei este dintr-un retetar de patiserie.

Asadar, ingredientele: 900 ml lapte integral, 6 oua, 300 g zahar, 100 g faina, 2 pliculete de zahar vanilat, un praf de sare, stafide macerate in rom, o lingurita de coaja de portocala, un pachet de unt, o punga de aluat foietaj din comert, zahar pudra pt decor.

Mai intai am desfacut aluatul frantuzesc si l-am pus intr-o tava pe hartie de copt. L-am taiat in doua parti egale (una va fi baza prajiturii, iar cealalta stratul de deasupra). Eu am avut o singura foaie de aluat in pachet, daca aveti doua, este si mai bine. Jumatatea care avea sa fie deasupra am portionat-o in patrate de marime medie. Apoi am dat tava la cuptor, mai intai la foc tare pret de 10 minute ca sa se umfle aluatul, apoi la foc mediu, pana cand s-a rumenit usor pe deasupra. Cand a fost gata, am scos tava si am lasat sa se raceasca.


Crema: mai intai am pus 300 ml de lapte cu zaharul pe foc mic sa se infierbante si sa se dizolve tot zaharul. Ouale, intregi, le-am amestecat cu un tel pt mamaliga, apoi am turnat restul de lapte, rece, sarea si faina. Am omogenizat bine apoi am turnat laptele fierbinte, amestecand. Am pus compozitia intr-un vas la bain-marie si am fiert-o cca 30 de minute, exact asa cum scrie in retetar: adica amestecand mereu si asteptand sa devina din nou moale, dupa care am facut proba: cand putina crema luata pe un cutit se desprinde usor de lama acestuia, inseamna ca este fiarta. Am luat vasul de pe aburi, am adaugat portocala rasa si pliculetele de vanilie, apoi am incorporat untul taiat cubulete. Dupa ce totul a fost bine omogenizat, am adaugat stafidele si apoi am lasat sa se racoreasca.
Intre timp am taiat aluatul frantuzesc pe orizontala, in doua, pentru ca se umflase prea mult in cuptor. Asa ca, daca aveti o singura foaie in pachet, este mai bine s-o mai intindeti cu sucitorul pe planseta, de la bun inceput.
In acest fel mi-au iesit doua tavi mici de kremschnitt si nu doar una :p
Se umplu cele doua foi (cu foaia deja portionata in baza) cu crema, apoi se pune planseta peste prajitura si se lasa la rece. Cand este bine intarita, se rastoarna prajitura in asa fel incat foaia portionata sa vina in sus, in asa fel incat sa o puteti taia fara probleme cand o serviti.


Daca nu sunteti sigure ca aveti o crema foarte ferma, puteti face ca mine, adica sa puneti foaia intreaga in baza, si apoi sa aranjati patratele de aluat peste crema apasand usor, fara sa mai presati cu planseta.


In orice caz, prajitura iese buna, buna de tot!
Serviti si s-aveti pofta!

Cele doua retete:



6 comentarii:

  1. Buna seara. V-am rugat de mai multe ori sa-mi stergeti si mie link-ul care duce catre bucatariaculinara.net (e in partea dreapata a site-ul dvs pus cu retete culinare. Sau macar schimbati Retete culinare in Bucataria sau Bucataria culinara. M-a penalizar google si am nevoie de asta). Va rog mult

    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era denumit "bucataria culinara", asa cum mi-ati cerut candva. Acum l-am sters.
      Google e plin de surprize pt non-americani :) o spun din experienta.

      Ștergere
  2. Mi-ai facut pofta! neaparat sa fac si eu prajitura dupa Pasti. Weekend linistit

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc de vizita si de urare Carol! Sa stii ca e o prajitura delicioasa! :)

    O saptamana linistita!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arata! Mi-ai facut pofta, de mult nu am mancat un cremsnit asa bun! O zi frumoasa sa ai!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bun kremschnitt-ul, Paula, de mica mi-a placut prajitura asta :)
      O zi senina iti urez!

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).