sâmbătă, 23 februarie 2013

Spaghetti (paste) alla Matriciana




Update 4 septembrie 2017: celor care au impresia că eu greșesc, în cazul denumirii rețetei de față, le spun încă odată - așa cum am făcut-o și într-un comentariu la această rețetă - că denumirea de Amatriciana nu este bătută în cuie, ci se spune și Matriciana, după cum se poate vedea în poza de mai jos, care este un printscreen după sursa rețetei și a denumirii, adică site-ul italian www.matriciana.com (update 15 mai 2021 - din păcate site-ul nu mai exista)

Mi se poate reproșa că nu am respectat toate ingredientele și indicațiile, ci am pregătit rețeta cu ce am avut disponibil și la îndemână, dar am recunoscut asta din start - verificați în Google cache că nu am modificat nimic altceva acum decât titlul rețetei: n-am avut spaghetti, ci paste scoici.

Spaghetti (paste) alla Matriciana




Am avut ocazia sa mananc acest fel de mancare specific italian la un restaurant din Roma. Apoi am facut mancarea cu ce am gasit pe la noi. Intr-adevar, cu inlocuitori gustul nu mai este acelasi, dar nici foarte departe nu pot spune ca a fost.


Reteta pentru 4 persoane 
Ingrediente: 
- 400 de grame de paste ( se recomanda pastele De Cecco nr. 12). Eu am avut paste de tip scoici in casa.
- 500 de grame de rosii proaspete sau rosii in bulion.
- 250 de grame de sunca Amatrice (dar daca nu gasiti, la urma urmei orice sunca de porc este potrivita, desi italienii spun ca fara sunca Amatrice, nu avem spaghetti alla Matriciana).
- 1 lingura untura, ( reteta originala spune sa nu folositi ulei pt ca modifica aroma).
- 1 ardei iute nu prea picant, sare, piper.
- cascaval ras, sau o specialitate italiana de branza iute.

Mai intai spaghetele se pun la fiert in apa cu sare si cu putin ulei. Se fierb al dente, adica exact atata timp cat scrie pe pachet (de obicei cca 7-8 minute). Cand sunt gata, se scurge apa, se spala sub jet de apa rece preț de cateva secunde, apoi se pun deoparte.
Sunca se taie in felii subtiri, sau in bucatele mici.  Rosiile se decojesc, se separa semintele si se toaca marunt. Intr-o tigaie se pune lingura de untura si cand este incinsa se adauga rosiile, apoi sunca, iar la urma se da putina sare si se presara putin ardei iute bine maruntit. Se lasa tigaia pe foc moderat pana cand sunca prinde o crusta usor aurie. Se toarna sosul matriciana peste spaghete si se servesc fierbinti. Eu am pus si un praf de piper pe deasupra.

Pofta buna! 


12 comentarii:

  1. Cred ca e foarte buna. Eu as adauga putin busuioc. Daca iese bine, va dau de stire. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adaugati tot ce credeti ca s-ar potrivi si dupa aceea spuneti cum a iesit.
      Reteta de Cheesecake Macedonia o sa o pun pe blog cel mai devreme maine :)

      Ștergere
  2. Adevarul ca nu am facut de mult paste! Mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca-le, dar pune sunculita cu oarece grasime, asa e reteta originala :p

      Ștergere
  3. Nici spaghete nu sunt si nici alla matriciana care se fac cu sos rosii. Ce ai facut tu aici sunt melci fierti cu.. orice ai gasit prin casa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici ceea ce am mancat la restaurantul din Roma nu erau spaghete, ci paste groase cat un creion. Daca insa nu crezi ca am dat o reteta originala, caut-o pe net, eu am luat-o de pe site-ul http://www.matriciana.com/ Adaptarea imi apartine, si nu cred ca am ascuns acest lucru, dar in acelasi timp am scris si ce scrie la reteta italiana.

    Iti multumesc pentru vizita si comentariu, iar daca blogul meu nu contine retetele potrivite gustului si exigentelor tale, poti alege sa nu-l mai vizitezi niciodata, nu e deloc greu sa gasesti ceea ce vrei in blogosfera culinara romaneasca si nu numai.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sigur sunt paste alla matriciana.... pentru ca pastele all´amatriciana sun cu sos de rosi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vedeti update-ul de sus din articol. Denumirea nu este fixa, nu este doar amatriciana...

      Ștergere
    2. rosi sau rosii? daca tot suntem la capitolul scriere corecta...

      Ștergere
  6. all' amatriciana.....
    mai mare rusinea.... si reteta, si dezinformarea cititorului...
    https://en.wikipedia.org/wiki/Amatriciana_sauce

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vedeti update-ul din articol - dezinformarea cititorului este la dv., fara suparare! eu am luat informatia de pe un site italian si anume http://www.matriciana.com

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).