duminică, 30 decembrie 2012

Tiramisu clasic


Acum 2 zile am facut si eu, cu inima indoita, un tiramisu cu crema mascarpone. Insa am fost atat de incantata de rezultat, ca voi folosi reteta si la alte creme de acum incolo.


Ingrediente:
- un pachet mare de piscoturi,
- o cutie de mascarpone de 250 g, 200 ml smantana, 200 ml iaurt, un plic de zahar vanilat, un pliculet de gelatina, 5-6 linguri de zahar pudra
- 800 ml apa, 4 linguri de cafea macinata, 5 linguri de zahar, 100 ml whisky (sau vin de Marsala, daca aveti)
- cateva patratele de ciocolata neagra

Mai intai am facut o frisca din smantana si iaurt, apoi am amestecat-o cu zaharul vanilat si zaharul pudra. Am mixat si crema mascarpone ca sa o fac pufoasa, apoi am adaugat frisca, lingura cu lingura, in crema mascarpone omogenizand compozitiile. Am muiat gelatina in apa rece, apoi am incalzit-o bine, fara sa ajunga la temperatura de fierbere, si am lasat-o sa se racoreasca, dupa care am amestecat-o in crema. Am dat vasul la rece.

Apa pt sirop am pus-o la fiert cu zaharul, apoi am adaugat cafeaua. Am strecurat cafeaua printr-o hartie de filtru, iar cand s-a racorit, am amestecat cu whisky. In loc de whisky poate fi rom, sau lichior de cafea, dar cel mai bine este sa aveti vin de Marsala, daca il puteti procura.


Asamblare: intr-o tava de Jena am pus un strat de piscoturi, si le-am stropit din belsug cu sirop. Am vazut pe multe bloguri ca reteta prevede inmuierea rapida a piscoturilor in siropul de cafea. Eu nu am avut niciodata piscoturi atat de proaspete incat sa se insiropeze instant. De fiecare data am turnat cca 3-400 ml sirop peste fiecare strat de piscoturi, si daca as fi facut mai mult inca ar mai fi mers. Peste primul strat de piscoturi am pus jumatate din cantitatea de crema, am asezat al doilea strat de piscoturi, am pus restul de sirop in fir subtire, ca sa patrunda bine, apoi am turnat restul de crema, am nivelat cu o spatula si am ras ciocolata deasupra. Am lasat 4 ore la rece apoi am servit.

Pofta buna! :)

13 comentarii:

  1. La multi ani, Dia, nu e tort, dar e excelent! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani ! Un an nou plin de bucurii si sanatate !!!
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca mi-ar placea varianta asta de tiramisu. o sa o incerc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. E si prajitura mea preferata, multumesc pt reteta, o sa o incerc neaparat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce buna tre’sa fie! Arata tare bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce buna tre’sa fie! Arata tare bine

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place foarte mult Tiramisu. Trebuie sa incerc si reteta ta.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).