marți, 11 septembrie 2012

Pui la ceaun (Vlad Musatescu)

Pui la ceaun (Vlad Musatescu)

Reteta este preluata dupa Vlad Musatescu, autorul romanelor autobiografice cu Al Conan Doi, replica autohtona a celebrului creator al lui Sherlock Holmes, pline de farmec, umor spumos, vinuri si mancaruri traditionale. Mai intai reproduc textul, copiat in carnetul de retete dintr-un almanah gastronomic din anii '70, si apoi va prezint reteta, asa cum am facut-o eu.

Puiul se rumeneste in unt topit dupa ce se sareaza si pipereaza, se adauga ciuperci de padure, ceapa prajita, cateva boabe de coriandru, un varf de cutit de chimen; se stinge totul cu frunte de comina. La urma se pun in ceaun 250 ml de vin vechi alb. Se mai pune usturoi, cimbru, costita afumata, smantana. Se fierbe incet, mai mult de o ora.

Pui la ceaun (Vlad Musatescu)

Asadar, pentru doua portii am pregatit 4 pulpe inferioare de pui, sarate si piperate, pe care le-am pus cu ulei la prajit in ceaun, pe foc potrivit, adaugand si alte condimente: coriandru, chimen, cimbru, boia dulce. Dupa ce au prins a se rumeni, am adaugat ceapa taiata pestisori si niste sunca afumata si am pus capacul pe ceaun. Dupa vreo 10 minute, am adaugat cateva ciuperci champignon intregi si am turnat 100 ml de tuica (frunte de comina inseamna tescovina dublu distilata) si vinul alb, am dat focul la mic si am lasat sa fiarba inabusit trei sferturi de ora. Dupa aceea am adaugat 2 linguri de smantana si am mai lasat sa fiarba inca 15 minute, amestecand din cand in cand. La urma am presarat condiment cu piper si usturoi (este preferabil usturoiul proaspat, dar ramasesem fara) si am inchis focul.

Pui la ceaun (Vlad Musatescu)

Desi initial nu speram sa iasa cine stie ce, acest fel de mancare a iesit foarte, foarte gustos. Am mancat cu piure de cartofi si cu salata verde. Este o reteta pe care o recomand oricui!

Pofta buna!

Pui la ceaun (Vlad Musatescu)

Si reteta din carnetel:

Pui la ceaun (Vlad Musatescu)


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!





5 comentarii:

  1. Cu siguranta a fost ceva delicios !Si chiar merita incercat afara la ceauan, cat inca ne mai lasa vremea.
    O singura intrebare am...sti cumva cate grade a avut tuica ? A noastra palinca are 52 de grade, daca o pun pe pui, pe foc, sigur se aprinde...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu afara nu am cum sa-l pregatesc, nu stau la casa si nici nu-mi place sa merg la picnic. Dar intr-adevar, desi l-am facut doar cu acea ocazie, a fost un fel de mancare deosebit!

      Ștergere
    2. Nu stiu asta, dar stiu ca taica-meu cand facea tuica o distila de doua ori.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).