marți, 31 iulie 2012

Dulceata de gutui


Am avut nevoie de: pentru 1 kg de gutui curatate - 1 kg zahăr, 5 pahare apă, zeama de la o jumatate de lămâie, un plic de zahar vanilat (alb).

Se curăţă gutuile de coajă şi se taie in bucatele mici, sau se rad pe răzătoarea cu găuri mari. Se dau imediat in cateva clocote, până încep să se moaie (Gutuile rase nu se ţin nefierte la aer, deoarece se înnegresc), apoi se pun la scurs. Intre timp se pune la fiert apa si zahărul intr-un vas mai mare. Se ia spuma şi când siropul este aproape legat, se pun gutuile adăugându-se zaharul vanilat şi se lasă să fiarbă până ce se leagă atat cât doriti. Inainte cu cateva minute de a stinge focul de la aragaz, adaugati si zeama de lamaie.
Puneti imediat dulceata la borcanele sterilizate si b ine uscate, si acoperiti-le cu pături ca sa ramana fierbinti mai multe ore. Dupa minim 24 de ore de stat acoperite, le puteti duce la cămară.

Pofta buna! :)




4 comentarii:

  1. Cat de frumos! Eu n-am facut nicodata pana acum dulceata de gutui. Dar era dulceata cea mai buna pe care o facea mama mea in copilarie. Mi-ai facut pofta.
    Ma gandeam intr-o zi ce talentate sunt romanecele la dulceaturi.. prajituri. Ar trebui să exportam
    O saptamana cat mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De aratat arata bine, gustul este bun, intr-adevar. Este singura modalitate prin care eu pot inghiti dumicatul de gutuie - crude nu le pot manca.


      De ce zici sa le exportam? :) In Canada dulceturile sunt fara gust? Sau nu prea sunt?

      O saptamana frumoasa si tie.

      Ștergere
  2. Vreau si eu un borcanel ca tare mult imi place dulceata de gutui :). Pup

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).